Premium

Zeilers liggen uitstekend op koers voor Olympische Spelen in Tokio in 2020, maar niets wordt aan het toeval overgelaten

Zeilers liggen uitstekend op koers voor Olympische Spelen in Tokio in 2020, maar niets wordt aan het toeval overgelaten
Kiran Badloe in actie in Medemblik. Hij zegevierde tijdens de regatta in twee surfdisciplines: de RS:X en het windfoilen.
© Foto Sander van der Borch
Medemblik

De Nederlandse zeilbezetting tijdens de Olympische Spelen in 2020 krijgt steeds meer reliëf. Het vergezicht is prachtig. De Oranje-ploeg die volgend jaar in Enoshima uitvaart, zal een sterrenensemble zijn. Dat voedt het verwachtingspatroon.

Twee startbewijzen (Nicholas Heiner in de Finn en het 49erFX-duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz) en een nominatie (het 470-koppel Lobke Berkhout/Afrodite Zegers) werden vorige week vergeven. De gemene deler: het aandeel (ex-)wereldkampioenen was honderd procent.

De twee reeds eerder gekwalificeerden, Marit Bouwmeester in de RS:X en windsurfster Lilian de Geus, veroverden ook al de mondiale titel en in het geval van Bouwmeester zelfs ook olympisch goud.

Het nog niet beslechte gevecht, dat tussen de windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe, is bovendien de strijd tussen de tweevoudig olympisch- én wereldkampioen versus de regerend Europees kampioen en mondiale nummer twee.

Normaal gesproken valt, als gevolg van een afwijkende kwalificatieroute, voor hen pas volgend jaar februari de beslissing. Want Van Rijsselberghe en Badloe kozen er in onderling overleg voor om de WK-uitslagen van de cyclus 2018-2020 bepalend te laten zijn. Dit in tegenstelling tot de andere vijf klassen, waar juist voor een korte competitie werd gekozen.

Primeur

Van de kernploegleden van het Watersportverbond paste alleen voor de windsurfers de afgelopen week de Medemblik Regatta in hun wedstrijdschema.

Op het IJsselmeer maakten Badloe en De Geus hun status waar. Beiden triomfeerden zaterdagmiddag, voor De Geus was de eindzege een primeur.

Ook bij het windfoilen, de surfdiscipline die mogelijk de RS:X als olympische plank verdringt, ging Badloe met de winst aan de haal. Van Rijsselberghe dong op beide fronten niet mee naar de prijzen, voor hem gold de regatta slechts als een trainingsweek.

Perfect programma

De prestaties in Medemblik waren bijzaak. Het vizier, zo benadrukt hoofdcoach Jaap Zielhuis van het Watersportverbond, is veertien maanden voor de start van de Spelen al op ’Tokio 2020’ gericht. Omdat, daarvan is hij overtuigd, een lange voorbereidingstijd de succesfactor is. ,,Het perfecte programma moet straks het verschil gaan maken.’’

In Enoshima, de baai die volgend jaar net als in 1964 als olympisch decor fungeert, meert de Oranje-equipe komende zomer voor een langere periode aan.

Met als bedoeling om naast deelname aan het olympisch testevenement - en voor het 470-duo Berkhout/Zegers eveneens het WK, waar definitieve plaatsing dient te worden afgedwongen - vooral aan de vaaromstandigheden te wennen.

Data-analyse

’Het ontdekken van de wind’ en ’ervaren wat het water ons te vertellen heeft’, is essentieel om van 27 juli tot en met 6 augustus 2020 te kunnen excelleren. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van data-analyse.

Op de coachboten zullen om die reden windpalen worden aangebracht om alle benodigde gegevens te verzamelen. ,,Zo worden de ritmes vastgelegd, die niet met het blote oog waarneembaar zijn’’, aldus Zielhuis.

In alle opzichten laat het Watersportverbond overigens niets aan het toeval over om ervoor te zorgen dat de olympiërs zich, zowel in de aanloop als tijdens de Spelen, optimaal kunnen concentreren en niet door randzaken worden afgeleid.

Teammanager Dorien Hoekstra-de Vries, winnares van olympische windsurfbrons in 1992 in Barcelona, werd vooruit gestuurd om, zoals ze het zelf zegt, een ’home away from home’ te creëren. Een logistieke operatie om ervoor te zorgen dat ’de efficiëntie is gewaarborgd’.

Omdat reistijden vanuit het olympisch dorp naar de zeillocatie op drukke dagen tot twee uur kunnen oplopen, werd ervoor gekozen - na een lange zoektocht waarbij diverse opties onvoldoende werden bevonden - om vier huizen naar westerse maatstaven te huren.

Die accommodaties liggen op korte fietsafstand van de haven, en zijn naar eigen wensen ingericht. Bovendien is er een eigen gym, is een kok aangesteld en zijn afspraken gemaakt met een geselecteerde (tand)arts.

,,Het verleden heeft ons geleerd dat de focus op de medaille moet liggen’’, doceert Zielhuis. ,,Dat vraagt om maatwerk. Want doen we het maar voor 90 procent, dan gaat het geheid mis. Elk detail telt.’’

Zielhuis koestert de luxe dat hij met ’een ongelooflijk sterke ploeg te maken heeft’. Dat bleek al tijdens het ’grote’ WK in Aarhus, de gecombineerde titelstrijd die eens in de vier jaar plaatsheeft: de Nederlandse medailleoogst bedroeg drie keer goud, twee maal zilver en één keer brons. Voor het eerst in de historie werd het landenklassement, met overmacht, gewonnen.

Constant

Gebukt onder de gunstige vooruitzichten gaat Zielhuis niet, integendeel. ,,Succes kweekt nieuw succes, is m’n overtuiging. Deze zeilers hebben een constant prestatieniveau, zij gaan het straks gewoon weer doen. Maar dat betekent niet dat we rustiger achterover kunnen leunen. Het gaspedaal blijft ingedrukt.’’

Meer nieuws uit West-Friesland