Premium

Groots afscheid van groots seizoen bij Koninklijke HFC

Groots afscheid van groots seizoen bij Koninklijke HFC
Floris van der Linden zet de stand op 3-0 voor Koninklijke HFC.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Gezien de vele knotsgekke uitslagen maakte menig ploeg er in de slotronde van de tweede divisie een potje van. In Haarlem gooide Katwijk er zeker niet met de pet naar. Maar tegen Koninklijke HFC in de huidige vorm hadden de Kattukkers niets in te brengen: 4-0.

In de 34st competitieronde vielen liefst 52 goals: bijna zes treffers per wedstrijd. Doordat de laatste zaterdag in de tweede divisie veel weg had van een ’open huizen route’, mag Koninklijke HFC (met 61 punten vierde in de eindstand) zich de minst gepasseerde tweede divisionist noemen van het seizoen 2018-2019. De Haarlemmers slikten 37 treffers. Één minder dan Excelsior Maassluis en Katwijk die er zaterdag beide vier om de oren kregen.

En dus nam trainer Gertjan Tamerus vorig jaar zomer het juiste besluit om te kiezen voor een vijfmansdefensie. En dan niet de tafelvoetbalvariant waarbij de spelers aan elkaar zitten vastgeklonken, maar met een links- en een rechtsback die over avontuurlijke karakters dienen te beschikken. En dus conditioneel ijzersterk moeten zijn.

Vincent Volkert had op links wat tijd nodig om aan zijn nieuwe rol te wennen. Op rechts voelde Daniël van Son zich vanaf wedstrijd één als een vis in het water. Ook zaterdag tegen Katwijk liet hij zijn aanvallende drang nooit ten koste gaan van zijn verdedigende verantwoordelijkheden. Vooral in de tweede helft speelde Van Son groots.

De eerste helft leek sterk op een treffen tussen HFC en de ex-internationals. Vanwege de oranje outfit van de tegenstander én door het lage tempo waarin werd gevoetbald. Soms gooide HFC er een snelle aanval uit. Maar met name Floris van der Linden vergat door te bijten. Weer was het Franklin Lewis die de ban doorbrak. Vijf minuten voor de rust had hij aan een seconde vrijheid voldoende om raak te schieten toen hij met een beetje geluk ineens voor doelman de Vries opdook. De negentienjarige wervelwind scoorde in de laatste drie duels vijf maal. Het is voor clubtopscorer Wessel Boer (11 treffers) maar goed dat Lewis pas in de maand mei zijn stempel op de aanval mocht drukken.

Met de competitie gespeeld en de prijzen verdeeld, was de 1-0 voldoende om het Katwijkse verzet te breken. Menig koninklijke aanval startte bij Van Son die alleen maar sterker werd. Hij was het die na een klein uur in het Katwijkse strafschopgebied onreglementair werd gestuit waarna Van der Linden de strafschop verzilverde. Opnieuw Van der Linden lobde twee minuten later behendig de 3-0 binnen. Tim van Soest mocht de 4-0 maken na een weergaloze aanvallende actie van Lewis op links.

In de laatste twintig minuten hoopte het thuispubliek van harte dat HFC achterin de nul zou houden. Want het was niet Tom Boks, maar de 42-jarige Gerard van Rossum die tussen de palen stond. En die gunden ze in zijn 187ste en laatste wedstrijd een ’clean sheet’. Onder groot applaus nam de slijtvaste Haarlemmer afscheid van het selectievoetbal.

Koninklijke HFC: Van Rossum, Van Son, Wilffert, Morgan, Boer, Volkert, Noordmans, Weistra (81. Sam-Sin), Van Soest (77. Driever), Van der Linden (77. Beeren), Lewis.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen