Handballer Marnix Roos: Met Volendam de dubbel winnen en dan naar Duitsland

Handballer Marnix Roos: Met Volendam de dubbel winnen en dan naar Duitsland
Volendam

Het seizoen kan voor handballer Marnix Roos (18) eigenlijk al niet meer stuk. Hij werkte zich op tot een vaste waarde bij Kras/Volendam, veroverde met zijn team de beker en maakt komend jaar als klap op de vuurpijl een transfer naar de Duitse topclub Füchse Berlin. Vanavond begint Roos aan het laatste hoofdstuk van zijn succesverhaal aan de Dijk, als hij met Volendam de eerste wedstrijd van het drieluik om de landstitel speelt tegen Green Park Aalsmeer.

,,Dan zouden we er een boek over moeten maken”, durft de boomlanger tiener alvast vooruit te kijken naar een mogelijk succes. ,,Niemand had verwacht dat we de beker zouden winnen en nu in de finale zouden staan voor het kampioenschap. We zijn zesde geëindigd in de Bene-League en legden het vaak af tegen de grote teams. Daarnaast begonnen we met een flinke achterstand in bonuspunten aan de nacompetitie. Maar we hebben laten zien waar we met hard werken toe in staat zijn.”

Mede door de blessure van positiecollega Geert Hinskens heeft Roos in zijn tweede seizoen stevig zijn stempel kunnen drukken. Vooral verdedigend is hij van waarde. De ruim twee meter lange linkshander zou zich aanvallend nog meer willen laten gelden.

Schieten

,,Verdedigend zit het wel snor. Trainer Peter Portengen geeft me in de aanval mee om vooral veel te schieten. Maar ik probeer niet blind op doel te rossen. Als bijvoorbeeld Robin Jansen goed op schot is bedien ik hem net zo graag. Maar ik kan nog een stuk dreigender richting het doel zijn.”

Met de overgang van Roos naar Füchse Berlin treedt de Haagse opbouwer in de voetsporen van succesvolle collega’s als Dani Baijens en Jasper Adams. Een opmerkelijk detail: Roos gaat de boeken in als de eerste handballer uit de Nederlandse competitie waar een transfersom voor is betaald. Sinds dit seizoen heeft Volendam de contracten van de spelers zo ingericht dat het, net zoals in het voetbal, een geldbedrag kan verlangen van geïnteresseerde clubs.

,,Dat gaf ook aan dat Füchse me echt wilde hebben”, vervolgt Roos. ,,Het was ook niet zo dat ik uit was geleerd bij Volendam. Maar bij zo’n topclub krijg ik een bepaalde begeleiding en aandacht die in Nederland simpel niet mogelijk is. Ik ga daarnaast op mezelf wonen en daarmee ontwikkel je je als mens.”

Roos zou met de dubbel op zak kunnen afreizen naar Duitsland. ,,Mijn moeder voorspelde dat Aalsmeer en Volendam hun thuiswedstrijd zouden winnen en dat wij er in de beslissingswedstrijd met de titel vandoor zouden gaan. Daar teken ik voor.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons