Premium

NS-medewerkers boos over milde straf voor schoonmaker die hun collega zwaar mishandelde in Hoofddorp

NS-medewerkers boos over milde straf voor schoonmaker die hun collega zwaar mishandelde in Hoofddorp
UTRECHT

Een uitzendschoonmaker, die een jaar geleden een 45-jarige NS-machinist ’s morgens vroeg op een rangeerterrein bij Hoofddorp bijna doodsloeg, is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijk. Collega’s van het slachtoffer spreken schande van zo’n milde uitspraak.

„Als spoormedewerker mag je kennelijk vogelvrij zijn. Deze agressieveling, die na de zware mishandeling op de vlucht was geslagen, is later bij toeval opgepakt bij een andere vechtpartij”, aldus gisteren een verklaring van machinisten en conducteurs die rond het team van de in elkaar geslaagde collega werken. Zij willen niet met hun naam in de krant.

De NS-directie laat in een intern memo weten dat de rechter bewezen acht dat de dader schuldig is aan mishandeling en diefstal van een jas en telefoon. „Het is afschuwelijk wat onze machinist is overkomen. Hij heeft aangifte gedaan, wij hebben hem juridisch en persoonlijk ondersteund. Het is goed dat de dader wordt gestraft”, zegt een NS-woordvoerder.

AfsluitenVolgens hem berust de machinist in de uitspraak en wil hij de hele kwestie afsluiten en achter zich laten. „Het staat als een paal boven water dat al onze medewerkers veilig hun werk moeten kunnen doen”, stelt bestuurslid Marjan Rintel.

Geweld, ook van reizigers, wordt door NS keihard aangepakt. Het is aan rechtbank en OM hoe er met de verdachten wordt omgegaan. De machinist, die zelf geen reactie wil geven, krijgt ook een schadevergoeding.

De advocaat van de dader was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

De schoonmaker liep, volgens ooggetuigen, tijdens het rangeren onveilig tussen rijdende treinen door die ’s nachts worden klaargezet voor de komende dienstregeling. De machinist sprak hem daarop terecht aan, waarna de man woedend uithaalde.

UitgeschakeldDe machinist is zwaargewond geraakt aan onder andere zijn gezicht. Hij was weken uitgeschakeld en is volgens zijn collega’s lichamelijk hersteld, maar ook mentaal is de klap hard aangekomen. „Iedereen is geschrokken.”

Meer nieuws uit Haarlem