Hypermoderne commandotruck Veiligheidsregio krijgt uitvalsbasis in Obdam, ’crisiscentrum op wielen’ rukt uit bij grote calamiteiten

Hypermoderne commandotruck Veiligheidsregio krijgt uitvalsbasis in Obdam, ’crisiscentrum op wielen’ rukt uit bij grote calamiteiten
Kazerne in Obdam.
© Cyclomedia
Obdam

Bij grote calamiteiten in Noord-Holland Noord krijgen crisis- en hulpdiensten binnenkort de beschikking over een hypermoderne commandotruck.

Doet zich in een van de zeventien bij de veiligheidsregio aangesloten gemeenten een ernstig incident voor, dan rukt vanaf 1 juni ook deze zogeheten ’mobiele commando unit’ uit: een soort ’crisiscentrum op wielen’.

De groenkleurige vrachtwagen is voorzien van snel internet, een satellietschotel, stroomaggregaat, uitschuifbare stabilisatiepoten plus rechtstreekse verbindingen met de meldkamer in Haarlem en het regionaal crisiscentrum in Alkmaar.

Het voertuig van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft zo’n kwart miljoen euro gekost en de brandweerkazerne in Obdam is gekozen als vaste uitvalsbasis.

Strategie

Bij grote calamiteiten in de regio kan in de unit door leidinggevenden van onder meer brandweer, ambulancedienst, politie, bevolkingszorg en andere hulpdiensten worden overlegd over de te volgen strategie. Daarbij is de meest actuele informatie digitaal voorhanden en kunnen gegevens op een groot scherm gedetailleerd worden geprojecteerd en gedeeld.

Het commandovoertuig is al enige tijd in gebruik voor trainingen. Recent heeft de officiële overdracht aan de gebruikers plaatsgevonden. Vrijwilligers van de brandweer Obdam zijn opgeleid als chauffeur/ondersteuner. Zij zijn 24 uur per dag oproepbaar.

De officieren van dienst van de verschillende crisis- en hulpdiensten worden bij calamiteiten per regio (Alkmaar, West-Friesland of Kop van Noord-Holland) opgeroepen en schuiven in de truck aan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons