Schaakclub Purmerend zet na degradatie vol in op de jeugd

Pieter Hopman (midden) in een partij tegen Manuel Bosboom.
© Archieffoto HMC
Purmerend

Het kraakte en piepte bij schaakclub Purmerend, want na tien jaar in de landelijke eerste klasse kwam de degradatie hard aan bij de spelers van het eerste team. Op het moment dat een leegloop dreigde, sloten de rijen zich echter.

Sommige spelers lassen wel een pauze in of zijn alleen als invaller beschikbaar, maar waarschijnlijk gaat niemand weg naar een andere club. Vooral omdat de vereniging een duidelijke visie heeft: ,,We gaan voor nieuw elan met onze jeugd”, aldus clubman Pieter Hopman. ,,De twaalfjarige Romayn Brandsma en de veertienjarige Katharina Ricken zijn daar de belangrijkste exponenten van. Zij maken komend seizoen deel uit van het eerste team.”

Zo bezien is de degradatie naar de tweede klasse misschien wel een zegen: waar de eerste divisie voor Purmerender Brandsma en de Duitse Ricken nog als een niveau te hoog werd gezien, is de verwachting dat ze aan de laatste borden van de tweede klasse wel hun punten zullen pakken. ,,Topscorers zullen ze niet worden”, aldus de 46-jarige internationaal meester uit Middenbeemster, die al ruim een kwart eeuw in het eerste team van Purmerend schaakt. ,,Maar deze twee spelers hebben een enorme potentie. Romayn en Katharina behoren in hun leeftijdscategorie tot de absolute top van hun land. Ik denk dat we in twee tot drie jaar weer naar de eerste klasse kunnen promoveren.”

Dat denkt de 43-jarige Lucas van Mil ook, die net als Hopman al decennia lid is van SC Purmerend en korte tijd voorzitter was. Om hun speelkracht te duiden: ooit werd het duo in teamverband bij de A-jeugd vierde op het Nederlands kampioenschap tot en met twintig jaar. ,,Ik heb aanbiedingen gehad binnen en buiten Noord-Holland”, aldus de in Amersfoort woonachtige Van Mil. ,,Ik heb ook getwijfeld, maar de visie van de vereniging heeft mij overtuigd. Ik ben van nature niet iemand die snel de handdoek in de ring gooit. SC Purmerend investeert nu al een jaar of acht fors in de jeugdafdeling en het zou zonde zijn de vereniging de rug toe te keren op het moment dat de vruchten van het beleid kunnen worden geplukt.”

Definitief breekpunt

Want het blijft niet bij Brandsma en Ricken. ,,We verwachten ook het nodige van Vladimir Bartels en Dennis Jansma”, aldus Hopman, die de jeugd traint. Niettemin erkent hij dat het nieuwe seizoen een definitief breekpunt met het verleden lijkt. Van de spelers die SC Purmerend ooit op de rand van de meesterklasse brachten, blijven er vier over: Hopman, Van Mil, Nicky Law en Wim Luberti. Internationaal meester Barry Brink luidt een schaakpauze in en Giel Spaans is om privéredenen alleen op invalbasis beschikbaar. ,,Maar Giel komt zeker als basisspeler terug”, aldus Van Mil.

Wat Brink gaat doen, die ook stopt als jeugdtrainer, is onduidelijk. Verder heeft Enrico Blees nog geen besluit genomen, alleen dat hij slechts wil invallen. ,,Ik woon in de regio Den Haag, verwacht over drie maanden mijn eerste kindje en denk straks weinig tijd te hebben om te schaken. Mijn voorkeur gaat uit om bij Purmerend te blijven, het is toch mijn club. Ik speel er vanaf mijn veertiende en ga later deze maand ook weer helpen bij het jeugdtoernooi. Maar het moet thuis wel allemaal goed gaan natuurlijk. Anders kan ik beter dichter bij huis, bij DSC Delft, een potje spelen af en toe.”

Purmerender Michael Yu, een jonge speler met potentie, en Frank van de Velpen completeren met Hopman, Van Mil, Law, Luberti, Brandsma en Ricken het achttal van SC Purmerend komend seizoen.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen