Premium

Festival Fresh Fest met supervers bier op Haarlems Figeeterrein

Festival Fresh Fest met supervers bier op Haarlems Figeeterrein
Robbert Uyleman: ’Het festival is populair. Iedereen wilde komen.’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Wie heeft er ooit gehoord van de Flying Couch Brewing, Warpigs, Stigbergets of de Left Handed Giant? Het zijn een paar van de 25 brouwerijen die zich vrijdagavond en zaterdag presenteren op het Fresh Fest 2019, het eerste vers bierfestival van Nederland.

Wie wil weten hoe de speciaalbieren van deze kleine ambachtelijke brouwers proeven, moet zich naar het voormalige Figeeterrein in de Waarderpolder spoeden. Hoewel, de kaarten voor deze eerste editie zijn al vrijwel uitverkocht.

Op het braakliggende stuk grond op de hoek van het Spaarne en de Industriehaven en in de enige bedrijfshal die nog op dit terrein staat, zijn brouwerijen aanwezig uit Engeland, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Italië, Oostenrijk en natuurlijk ook Nederland.

Het gaat niet om gewoon pils, maar om speciaalbieren, en dan weer vooral IPA’s. Met als bijzonderheid dat deze brouwsels ook nog eens supervers zijn. Dat wil zeggen dat ze niet langer dan 72 uur geleden zijn gebrouwen.

Uiltje

Het festival is opgezet door Robbert Uyleman van het verderop in de Waarderpolder gevestigde Uiltje Craft Beer. Uyleman wil met het festival vooral vers bier promoten. ,,IPA’s moet je zo vers mogelijk drinken, dan zijn ze het lekkerst.

Hoe verser, des te fruitiger en bloemiger. Bovendien wilde ik graag zelf eens een eigen festival organiseren, wij staan met Uiltje ook veel op dergelijke festivals in het buitenland. Ik ken alle brouwers die hier zijn, het is een klein wereldje.’’

Een grote diversiteit aan smaken valt er te proeven: zuur bier, porter, imperial stout of zogeheten barrel aged bier, dat op houten vaten heeft gerijpt. En Uiltje zou Uiltje niet zijn als er ook geen ’hopbommen’ te verkrijgen zouden zijn.

Wat Uyleman betreft moet het een jaarlijkse traditie worden. De kaarten vlogen weg. ,,Het is populair, iedereen wilde komen. Alleen voor zaterdagochtend zijn er nog een paar kaarten te krijgen.’’

Een volgend festival hoeft wat hem betreft niet per se groter. ,,Groter is niet altijd beter en deze omvang is nog te behappen. Ik wil wel nog een wintereditie organiseren, met donkere bieren, wat mij betreft ook hier. Maar dat moet ik nog even vragen aan de eigenaar.’’

Brewpub

Waarom deze bijzondere locatie? Dat heeft ook te maken met de toekomstplannen voor dit terrein, dat eigendom is van Vincent Kleintjes. ,,We zijn nu eigenlijk bezig met placemaking. In de loop van volgend jaar wil ik hier op de oever een brewpub, een kleine brouwerij annex proeflokaal en restaurant, openen. Met terras aan het water. Dit is natuurlijk een prachtige plek langs het Spaarne met geweldig zicht op de binnenstad van Haarlem. En de Figeebrug doet het nu ook weer!’’

Wie niet meer terecht kan op het festival kan ook de Uiltje Bar en de winkel van Uiltje in de Zijlstraat bezoeken, met talloze verse bieren van de deelnemende brouwerijen op tap en op voorraad. Ook de eigen brouwerij van Uiltje aan de Bingerweg 25 heeft de deuren open.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen