Premium

Haarlemse wethouder Snoek: Bestaande dorpsraad is de enige vertegenwoordiger van de Spaarndamse gemeenschap

Haarlemse wethouder Snoek: Bestaande dorpsraad is de enige vertegenwoordiger van de Spaarndamse gemeenschap
De sluis in Spaarndam.
© Archieffoto United Photos
Spaarndam

Dorpsraad Spaarndam blijft voor de gemeente Haarlem de enige vertegenwoordiger van de Spaarndamse gemeenschap. Dat zegt wethouder Merijn Snoek (CDA) in een reactie op de oprichting van een nieuwe dorpsvereniging.

Begin deze week werd duidelijk dat een groep Spaarndammers uit onvrede over de bestaande dorpsraad de handen ineen heeft geslagen. Ze zijn ervan overtuigd dat steeds meer dorpsgenoten ontevreden zijn over de koers van deze organisatie, waar Jolijt de Jongh voorzitter van is. Voorlopige naam van hun nieuwe dorpsvereniging is Spaarndamis1.

De groep, onder wie meerdere oud-raadsleden van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, heeft kritiek op de manier waarop de dorpsraad zich hard maakt voor een grenscorrectie van Spaarndam-Oost. Door zo’n correctie zou dit dorpsdeel, net als het westelijke deel, bij Haarlem gaan horen.

In de Spaarnestad heeft de Spaarndamse dorpsraad dezelfde status als de wijkraden. Een wijk kan maar één vertegenwoordigende groep hebben, verduidelijkt wethouder Snoek. Net als de wijkraden kan de Spaarndamse dorpsraad aanspraak maken op ondersteuning van de gemeente. Voor een nieuwe dorpsvereniging geldt dat niet, aldus Snoek.

De woordvoerster van de Haarlemmermeerse burgemeester Onno Hoes houdt zich meer op de vlakte dan de Haarlemse wethouder. ,,De gemeente heeft als uitgangspunt dat ze met alle belanghebbenden spreekt. En dat geldt ook in dit geval. Wat de gemeente betreft, is maatwerk mogelijk en maken we pragmatische afspraken’’, reageert de zegsvrouw op een reeks vragen over de nieuwe dorpsvereniging.

De provincie Noord-Holland doet, op aandringen van de Tweede Kamer, momenteel onderzoek naar het draagvlak van een grenscorrectie in Spaarndam. ,,Naar aanleiding hiervan voert de gedeputeerde die verantwoordelijk is voor bestuurlijke samenwerking overleg met dorpsraad Spaarndam en vervolgens met de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlem’’, verduidelijkt een provinciewoordvoerder.

Meer nieuws uit Haarlem