Premium

Ruzie om Texels popfestival; welke regels hanteert de gemeente eigenlijk?

Ruzie om Texels popfestival; welke regels hanteert de gemeente eigenlijk?
Sommeltjespop begon als gratis festival. De laatste jaren geldt een geringe toegangsprijs.
© Archieffoto Gertha Wessels
De Waal

Twee partijen zijn onder bijna dezelfde naam bezig verschillende popfestivals te organiseren op dezelfde dag en dezelfde locatie op Texel.

Op de gemeentelijke evenementenkalender staat alleen de aanvraag van SomPop vermeld bij zaterdag 6 juli 2019 in De Waal. Er is echter ook een aanvraag voor die datum ingediend door Stichting Sommeltjespop, eveneens in Texels kleinste dorp. Evenementen Vereniging Texel vraagt zich af welke beleidsregels de gemeente hier hanteert.

Het bij de Texelse bevolking zeer populaire festival wordt al jarenlang georganiseerd, aanvankelijk onder de naam Sommeltjespop. Texelaar Jeroen Schoo was voorzitter van de organiserende Stichting Sommeltjespop en tevens de drijvende kracht achter de productie van het festival. In 2016 ging Sommeltjespop onder de paraplu van Stichting Evenementen Texel (SET), die meer evenementen wilde organiseren en Schoo inhuurde voor de productie van Sommeltjespop. De samenwerking en de financiën verliepen echter niet naar wens en vorig jaar dreigde het festival niet georganiseerd te worden. ,,Met een paar mensen uit de organisatie hebben wij het toen georganiseerd onder de naam SomPop. Het was een groot succes’’, zegt Aart Slegh uit De Waal. ,,We hadden hiervoor de nieuwe Stichting SomPop opgericht. Een dag voordat de vergunning werd gepubliceerd, hebben we Jeroen Schoo ingelicht. Een paar weken voor het festival hebben we met Schoo gesproken. Hij wilde toen ook dat het festival door zou gaan, maar claimde het recht op volgende edities. Wij hebben alles al geboekt en besteld voor de editie van 2019. We zijn verbaasd dat er ook een vergunning voor Sommeltjespop is aangevraagd door Jeroen Schoo, die vorig jaar een nieuwe Stichting Sommeltjespop heeft opgericht.’’

SET bestaat formeel nog en is formeel niet failliet, vertelt voorzitter Robin Konijn. Er is nooit op papier gezet dat Sommeltjespop is overgedragen aan SomPop, vervolgt hij. ,,Iedereen vindt het een mooi en leuk festijn. Zelf vind ik dat de enige manier om het te organiseren is om het puur uit liefhebberij te doen. Ik ben nu vrijwilliger bij SomPop.’’

Het steekt Jeroen Schoo dat SET vorig jaar met iedereen heeft gepraat, behalve met hem. ,,SET heeft in 2017 nog de aanvraag gedaan voor 2018 en dat later binnenskamers omgezet in SomPop. Alles is in het geniep gebeurd. Het klopt gewoon niet. Vorig jaar heb ik dat al gemaild aan de gemeente. Nu zegt de burgemeester dat Sommeltjespop een nieuw evenement is. Hij zegt ook dat het een civiele zaak is, waar hij niet over gaat. Dat klopt, maar dan moet je niet de voorkeur geven aan SomPop.’’ Volgens Schoo heeft hij de editie 2019 van Sommeltjespop al helemaal in de steigers staan. Hij wil SET voor de rechter dagen.

Bij de gemeente Texel was vrijdagmiddag niemand bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.