Buurt sceptisch bij plan voor eeuwenoude boerderij in Loosdrecht

Buurt sceptisch bij plan voor eeuwenoude boerderij in Loosdrecht
De boerderij uit 1678 aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk die een woonbestemming krijgt, met kritische omwonenden.
© Foto studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Wijdemeren

Politiek werden er deze week in de commissie geen echt harde noten gekraakt bij het voorstel om een oude boerderij aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk na eeuwen een woonbestemming te geven. Maar de buurt is er nog altijd niet gerust op.

Die ageert al zeker twee jaar tegen woningbouw vlakbij, zeker op wat plan Achtererf wordt genoemd. Dat ligt schuin achter de boerderij, richting de Rading.

,,En dan niet eens zozeer om die plannen op zich, maar vooral om de manier waarop de gemeente omwonenden in het ongewisse laat. En ons er amper tot niet bij betrekt”, aldus Jules Kieft, die samen met Lesly Richel van der Sar en nog enkele buurtbewoners al tijden de plannenmakerij met argusogen volgt.

De buurt had aanvankelijk het gevoel dat projectontwikkelaar Johan Zijtveld (JeeGee Vastgoed) het plan voor de monumentale boerderij gebruikte om op de bijbehorende grond een mogelijke weg voor nieuwbouw op het Achtererf te regelen.

Alsof hij een soort verborgen agenda hanteerde, met medewerking van de gemeente Wijdemeren. Eind vorig jaar lag het plan voor de boerderij er al, op 23 januari was er een hoorzitting waarbij ze voor een aantal leden van de gemeenteraad hun scepsis en bezwaren konden uiten.

Inmiddels heeft Zijtveld het plan aangepast en ingekort, waarna het deze week dus bij de raadscommissie voorbijkwam.

Wethouder Jan Jaap de Kloet wekt de indruk dat ook hij niet echt gelukkig is met hoe de inspraak bij nieuwbouwplannen gaat, zeker bij het Achtererf. Ook de politiek was eerder kritisch. De communicatie en participatie ’worden geëvalueerd.’

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons