Premium

De stembus op het station van Castricum is hét podium voor een pr-stunt, ditmaal is Daan Versteeg haantje de voorste

De stembus op het station van Castricum is hét podium voor een pr-stunt, ditmaal is Daan Versteeg haantje de voorste
Daan Versteeg uit Naarden brengt als eerste Europese kandidaat zijn stem uit in Castricum.
© eigen foto
Castricum

De stembus bij het NS-station van Castricum is inmiddels een pleisterplaats voor politici die tuk zijn op een publiciteitsstunt.

Het stemkantoor in de bloemenwinkel van Nuijens bij het station gaat op verkiezingsdagen steevast als eerste open. Cameraploegen en fotografen staan paraat. Een mooie gelegenheid voor kandidaten om zich te profileren.

Lees ook: Stemlokalen open voor Europese verkiezingen

Bij de vorige (provinciale) verkiezingen stond de Castricumse D66-kandidaat Marcel Steeman vooraan in de rij. Overigens werd hij bij het uitbrengen van zijn stem geklopt door dorpsgenoot en Telegraaf-journalist Anro Reekers omdat hij met een pak volmachten stond te hannesen.

Stempas

Donderdag was Daan Versteeg haantje de voorste. De nummer zeven op de CDA-lijst is geen Castricummer, maar een advocaat uit Naarden. Voor de gelegenheid had hij op het gemeentehuis zijn stempas voor Naarden laten omzetten in een algemene stempas. ,,Dat is zo gebeurd. Handig voor forensen die op een station willen stemmen.’’

En zo was Versteeg ’de eerste Europese kandidaat in heel Europa die zijn stem uitbracht’, zoals hij in een persbericht liet verspreiden. Dat kan kloppen, in Nederland en in Groot-Brittannie is donderdag als eerste gestemd. De andere landen volgen later.

Versteeg mag er vanuit gaan dat een Britse kandidaat hem niet voor is gegaan. Het uur tijdsverschil is in zijn voordeel. Gesteld dat een Brits stembureau om middernacht de deuren opende, dan was het in Castricum al één uur ’s nachts en was Versteeg alweer thuis in Naarden.

Versteeg stemde samen met een Castricummer, de net 18-jaar geworden Jasper Edelenbos. ,,Ontzettend leuk om met deze vent te stemmen. Zijn opa zat in de Castricumse politiek voor het CDA en Jasper heeft zelf ook CDA gestemd’’, jubelt Versteeg.

Versteeg heeft met #BrusselBereikbaar hard gewerkt aan zijn naamsbekendheid, onder meer door zijn telefoonnummer op de posters te vermelden. ,,Er is geen CDA’er die in Europa niet op voorkeur is gekozen. We hebben nu vijf zetels, ik sta op zeven. Misschien kom ik in de wachtkamer en kan ik straks alsnog in het parlement als de Britten vertrekken. Alles is mogelijk.’’

De stembus op het station van Castricum is hét podium voor een pr-stunt, ditmaal is Daan Versteeg haantje de voorste

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen