Premium

’Iedereen’ maakt zich grote zorgen om verdachte die dreigmails stuurde naar scholengemeenschap Jans Arentsz

’Iedereen’ maakt zich grote zorgen om verdachte die dreigmails stuurde naar scholengemeenschap Jans Arentsz
Alkmaar

,,Zwijgrecht. Ik ontken.’’ Dat was het standaardantwoord van de 27-jarige A. el O. uit Alkmaar op alle vragen van de rechter donderdag. El O. wordt verdacht van het sturen, vorig jaar, van dreigmails aan scholengemeenschap Jan Arentsz in zijn woonplaats. En van het inspreken, ook in 2018, van dreigende taal op de voicemail van Marthijn Uittenbogaard uit Hengelo, oud-voorzitter van de verboden pedofielenclub Martijn. Ook is er een stroomstootwapen in het huis van de verdachte gevonden.

El O. ontkent alle beschuldigingen. Op één punt kreeg hij meteen gelijk van de officier van justitie. Wat de voicemail betreft heeft de rechtbank slechts de verklaring van Uittenbogaard. De officier heeft geen reden om hieraan te twijfelen, maar niet onomstotelijk is bewezen dat daadwerkelijk met het nummer van de verdachte is gebeld. Hiervoor geldt de eis: vrijspraak.

Jan Arentsz

Dat de verdachte dreigmails zou hebben gestuurd aan het Jan Arentsz, acht de officier van justitie wel bewezen. In deze mails staat: ’Ik kan -naam leraar- wel vermoorden.”

Raadsvrouwe N. el Farougui zegt echter: ,,De ip- en mailadressen kunnen niet direct aan mijn cliënt worden gelinkt. Je kunt niet iemand veroordelen op basis van ’het kan niet iemand anders dan verdachte zijn geweest’.” De advocate vindt trouwens dat er van echte dreiging geen sprake is. ,,Het is een emotionele uitbarsting.”

Lees ook: Man gearresteerd vanwege dreigmails aan Alkmaarse scholengemeenschap

Ook maakte zij gehakt van de derde beschuldiging, het bezit van een stroomstootwapen. Dat is een feit. Maar: ,,De politie kwam mijn cliënt opzoeken en heeft toen zonder toestemming van het openbaar ministerie zijn woning doorzocht.”

El Farougui herinnerde eraan dat ’wij’ in dit land regels hebben met als doel burgers te beschermen tegen willekeur van politie en justitie.

Inmiddels heeft de verdachte contact met de reclassering en de schuldhulpverlening. Hij wordt gezien door een psycholoog en psychiater van de GGZ. De verdachte heeft een stoornis, vinden de hulpverleners, al is moeilijk vast te stellen welke. Komt doordat hij onvoldoende meewerkt.

Volgens de rechter heeft iedereen zorgen over hem. De officier wil de verdachte beslist niet terug het gevang in. De eis: een drugs-, alcohol- en contactverbod voor drie jaar, 204 dagen celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk (El O. heeft al 102 dagen in voorarrest gezeten), een ambulante behandeling en opname in een forensische kliniek.

Dat laatste vindt de advocaat ’buitenproportioneel’. ,,Bij langdurig verblijf in een kliniek raakt hij alsnog zijn woning kwijt. Hij is al enige tijd buiten, maakte zich niet opnieuw ergens schuldig aan.” Zij wil een opname voor ten hoogste een half jaar. Uitspraak: 6 juni.

Meer nieuws uit Alkmaar