Premium

Dirigent Ton van Diepen: ’Sabbatical beste keuze in leven’

Dirigent Ton van Diepen: ’Sabbatical beste keuze in leven’
© Foto Steve van der Heijden

„Ik heb jarenlang iedere avond en weekend gewerkt als dirigent van amateurkoren in West-Friesland. Sinds enkele jaren hebben mijn vrouw en ik de muzikale en organisatorische leiding over ons bedrijf Prestige Vocal Groups. Dat bestaat uit dertig koren van honderd tot 150 zangers en zangeressen door het hele land. We werken met ruim twintig dirigenten en op kantoor hebben we zeven medewerkers in vaste dienst.”

Naam: Ton van Diepen

Leeftijd: 38

Woonplaats: Rijpwetering

Beroep: muzikaal directeur Prestige Vocal Groups

Sabbatical: eind 2018 tot heden

Advies: ’Stap niet in valkuilen van het leven’

„Ik ben een perfectionist en loop over van enthousiasme. Kan ook bijna geen ’nee’ zeggen tegen iets leuks. Ik had toentertijd het geld hard nodig. Gevolg was dat ik weinig thuis was, mijn kinderen zag ik amper. Ik moest overdag bijslapen om dat hectische leven vol te houden. Kreeg gezondheidsklachten. Ik vertoonde alle tekenen van een burn-out.”

Kinderen

„Vorig jaar hakte ik na een goed gesprek met mijn vrouw de knoop door: ik zou drie maanden even helemaal niets meer doen. Er kwam tijd voor mijn kinderen, van wie ik er één permanent thuis heb. Van de andere drie uit een vorige relatie zie ik er twee regelmatig. Ik sport met ze, doe leuke dingen, ga samen met het gezin op vakantie. Het is een verademing, de beste keuze in mijn leven.”

„Ik dirigeer nog één koor zelf, lekker ontspannen en zonder druk. Werk ondertussen onder begeleiding van professionele coaches verder aan mezelf. Ik ben me bewust van mijn oude gewoonten en de valkuilen die op de loer liggen.”

Delegeren

„Het voordeel is dat ik niet meer hoef te werken voor het geld. Mijn vrouw heeft nu de leiding. We hebben uitstekende medewerkers. Ik had al geleerd zaken te delegeren. Maar helemaal loslaten was ingewikkeld. Dat lukt ook steeds beter. Financieel zijn we er niet op achteruit gegaan.”

„Ik zet deze sabbatical zeker nog een halfjaar voort. Doe heel af en toe nog wat. Zoals het koor Prestige Pro, dat af en toe meewerkt aan tv-opnames. Dat geeft me positieve energie. Maar ik waak ervoor om weer te veel hooi op mijn vork te nemen. Het is wel de aard van het beestje. Maar ik heb mijn lesje wel geleerd. Juist door een tijdje een stap opzij te doen.”

Lees hier meer ervaringsverhalen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.