Premium

Alex Pastoor gaat door in Oostenrijk: ’Maar als de heimwee te groot wordt, ben ik weg’

Alex Pastoor gaat door in Oostenrijk: ’Maar als de heimwee te groot wordt, ben ik weg’
Alex Pastoor met het shirt van SCR Altach.
© Foto: Twitter SCR Altach
Altach

Alex Pastoor is ook volgend seizoen nog trainer van SCR Altach. In maart werd Pastoor door de Oostenrijkse club aangesteld voor het restant van dit seizoen – hij moest Altach behoeden voor degradatie uit de hoogste Oostenrijkse klasse. Dat is gelukt. Altach en Pastoor zijn zo tevreden over de samenwerking dat het contract nu met een jaar is verlengd.

Pastoor (52) ziet de klus bij SCR Altach als een mooie kans weer iets moois te laten zien als trainer. Er zit eigenlijk maar één nadeel aan de contractverlenging, zegt hij. „Ik ga het doen zonder mijn gezin. Mijn zoon is vijftien en zit in zijn laatste jaren van de middelbare school, vandaar. Ik heb al tegen de club gezegd: als de heimwee te groot wordt, ben ik weg”, zegt Pastoor vanuit Oostenrijk, waar komend weekend de laatste wedstrijd wordt gespeeld.

Praag

Enkele jaren geleden was Pastoor een paar maanden interim-trainer bij Slavia Praag. Ook daar was hij toen zonder zijn vrouw en kinderen. Dat beviel hem destijds slecht. „In die maanden waren er echt momenten dat ik me écht alleen voelde. Ik kende het land niet, sprak de taal niet, voelde me unheimisch. Hier in Oostenrijk is dat anders. Ik heb hier in het verleden al gevoetbald, ik kende er nog wat mensen van toen en het land is prachtig mooi. Ik voel me hier veel meer thuis. We gaan het met het thuisfront allemaal zo goed mogelijk regelen.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Pastoor wilde de kans niet laten lopen. Het klinkt als een cliché, maar hij ziet mogelijkheden bij Altach en wil de uitdaging aangaan. „Deze tien wedstrijden zijn hartstikke goed gegaan en in mijn ogen is er genoeg potentie om verder te groeien, zowel qua selectie als in de rest van de club. Als de club verder geprofessionaliseerd wordt, kan het niveau verder omhoog.”

Voor Pastoor was de interim-klus bij Altach zijn eerste baan als trainer sinds hij in december 2017 werd ontslagen bij Sparta. Voorheen was hij trainer bij onder meer Excelsior en NEC en assistent-trainer bij Heerenveen, Feyenoord en AZ.

Bundesliga

Wie weet is zijn langere verblijf in Oostenrijk een opstap naar meer, zegt hij. „In de Duitse Bundesliga zijn vijf Oostenrijkse trainers werkzaam. Een voormalig trainer van Altach werkt nu bij Eintracht Frankfurt en een andere vroegere trainer van Altach gaat naar FC Nürnberg”, zegt Pastoor, om maar aan te geven dat zijn loopbaan zomaar een mooie doorstart zou kunnen krijgen als hij succes heeft bij SCR Altach.

Toeristen

En nóg een voordeel van de contractverlenging: zijn Duits zal ongetwijfeld vooruitgaan in de komende maanden. Zijn eerste weken vielen hem wat dat betreft niet mee. „Als voetballer ging het wel, twintig jaar geleden, maar als trainer ben je toch heel wat meer aan het woord dan als speler. Dus ik redde het niet altijd met het Duits dat ik in Schoorl en Groet tegen de toeristen sprak. Ja, dat kostte hier wel veel moeite. Er waren avonden dat ik helemaal gesloopt naar bed ging.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen