Premium

Contract over gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord wordt ondanks ophef niet verbroken: ’Horizon voldoet aan afspraken’

Contract over gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord wordt ondanks ophef niet verbroken: ’Horizon voldoet aan afspraken’
Alkmaar

Het is onmogelijk om het contract voor gesloten jeugdzorg dat 18 gemeenten in Noord-Holland Noord hebben gesloten met Horizon te verbreken.

Zo laat de ’bovenregionale kerngroep Jeugdzorg Plus’-raadsleden namens de betrokken gemeenten weten.

Aanbesteding

Dit in reactie op ophef die is ontstaan over de kwaliteit die Horizon in Bakkum levert en geluiden dat aanbesteding aan die partij moet worden gestopt.

Lees ook: Advocaten vrezen escalatie in gesloten jeugdzorg Noord-Holland Noord en eisen ingrijpen door gemeenten

Lees ook: Wethouders eisen opheldering over gesloten jeugdzorg in 18 Noord-Hollandse gemeenten

,,We zijn een contract aangegaan voor twee jaar met de optie om twee keer een jaar te verlengen’’, aldus de expertgroep jeugdzorgambtenaren.

,,Alleen als Horizon niet voldoet aan afspraken, kan het contract tussentijds worden ontbonden. Dit is zeker niet aan de orde.’’

Kinderrechter

Eerder berichtte deze krant dat, onder meer dat op last van de kinderrechter, enkele minderjarigen met ernstige gedragsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen van Horizon-locatie Antonius in Bakkum zijn overgeplaatst naar Parlan/Transferium in Heerhugowaard.

Parlan raakte het contract voor de gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord juist aan Horizon kwijt.

De ambtenarengroep beaamt dat momenteel de helft van de tot dusverre 16 bij Horizon aangemelde jongeren ’via onderaanneming’ in Transferium verblijft.

’Niet optimaal’

Verder erkent de groep dat in de eerste maanden in Bakkum ’een aantal zaken niet optimaal’ was.

,,Deze issues zijn besproken met Horizon en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. Daar wordt streng op toegezien, er zijn verbeteringen doorgevoerd.’’

Wegloopgedrag

De verbouwing van het pand is af, jongeren hebben daar geen hinder meer van. Het onderwijs is geregeld via De Spinaker. Wegloopgedrag is niet te voorkomen.

Volgens de expertgroep is de methode die Horizon hanteert - kleinschalige, gezinsgerichte voorzieningen met beperkte beveiliging - ingrijpend anders dan voorheen. Maar moet de instelling te tijd krijgen om te bewijzen dat die werkt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen