Gemeente Langedijk gaat stemmen opnieuw centraal tellen

Gemeente Langedijk gaat stemmen opnieuw centraal tellen
Langedijk

De gemeente Langedijk gaat de stemmen bij de donderdag gehouden Europese verkiezingen opnieuw centraal tellen. Dat gebeurt maandag 27 mei in sporthal De Oostwal in Sint Pancras. Volgens burgemeester Leontien Kompier viel de verwachtte tijdwinst bij het centraal tellen bij de provinciale- en waterschapsverkiezingen van 20 maart tegen.

De raad van Langedijk besloot begin dit jaar gehoor te geven aan de oproep tot centraal tellen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). De gemeente gaat de werkwijze pas evalueren als het tellen maandag in De Oostwal erop zit. De tijdwinst rond 20 maart viel tegen. Kompier: „Dit kan verklaard worden uit de hogere opkomst, uit het feit dat we met twee verkiezingen te maken hadden en dat deze werkwijze nieuw was voor de gemeente. We zijn benieuwd naar onze komende ervaringen en gaan daarna evalueren.”

Bij centraal tellen voeren de leden van de stembureaus na het sluiten van de stemming om 21 uur slechts een voorlopige telling uit op lijstniveau. Het stembureau telde gisteravond dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt maandag pas, omdat in sommige Europese landen aanstaande zondag 26 mei pas gestemd wordt. Belangstellenden zijn van harte welkom in De Oostwal, die net als de vorige keer gekozen is als locatie voor het centraal tellen.

Centraal tellen vindt plaats op één locatie, onder toeziend oog van het gemeentelijk stembureau en eventueel geïnteresseerde inwoners. Het proces zou niet alleen transparanter maar ook efficiënter en betrouwbaarder zijn. Meerdere gemeenten hebben al meegedaan aan het experiment van Ollongren. Over het algemeen zijn de ervaringen positief te noemen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons