Rogier Esselbrugge uit Haarlem over sabbatical: ’We wilden wat zien van wereld’

© eigen foto

© eigen foto

© eigen foto

1 / 3
Leo Blank

„Ik maakte in 2016 met mijn huidige vrouw een mooie vakantiereis door Sri Lanka. Bij terugkomst spraken we over het idee om eens langer van huis te zijn. En meer van de wereld te zien. Zo rijpte het idee van een sabbatical.”

Naam: Rogier Esselbrugge

Leeftijd: 41 jaar

Woonplaats: Haarlem

Beroep: persvoorlichter FNV (tot 1 juni)

Sabbatical: oktober 2017 – april 2018

Advies: ’Gun jezelf rust en tijd in je hoofd’

„Ik ben persvoorlichter bij vakbond FNV. In onze CAO is een regeling vastgelegd voor onbetaald verlof. Dat was dus snel geregeld. Mijn vrouw werkte bij een cateringsbedrijf. In die CAO kwam geen regeling voor langdurig onbetaald verlof voor. Ze heeft het idee overlegd met de werkgever. Die ging vlot akkoord. We konden naderhand in onze functie terugkeren. Een fijne zekerheid.”

Sparen

„We wisten dat we het acht maanden zonder inkomsten moesten zien te redden. We hebben vakantiedagen ingezet en zijn flink gaan sparen. Minder uit eten, geen tussentijdse tripjes. We hebben geen kinderen, dat scheelt ontzettend in de kosten. We hebben er eigenlijk niet veel voor hoeven laten. We gingen er gewoon naar leven.”

„We bekeken websites en blogs van mensen die ook een sabbatical hadden genomen. Daar leerden we veel van. Bijvoorbeeld hoe ze dat financieel aanpakten. We kozen bewust voor Azië vanwege de kosten. En het reizen is daar relatief makelijk. Japan stond hoog op mijn lijstje. We hebben gereisd door landen als Zuid-Korea, Taiwan, Indonesië en de Filipijnen. Het levensonderhoud is daar niet duur, afgezien van Japan, Zuid-Korea en Taiwan.”

„We hadden een budget berekend. We hielden zelfs wat geld over.”

Reuzespannend

„Vrienden pasten op ons huis. De auto ging uit de verzekering en stalden we bij familie. Voor de katten was oppas geregeld. Vrienden en kennissen dachten met ons mee, gaven tips en hielpen ons bij de voorbereidingen. De ouders van mijn vrouw vonden het reuzespannend.”

„Achteraf kunnen we alleen maar trots en tevreden zijn. We waren niet op zoek naar onszelf of zo. Wilden gewoon meer van de wereld zien. Dat is helemaal uitgekomen. Maar door even uit het dagelijkse ritme te stappen komt er ook ruimte, tijd en rust in je hoofd. Je leeft minder in de waan van de dag. Met een biertje op een mooi strand is het makkelijker om na te denken over je leven en de toekomst.”

„Ideeën kregen de tijd om te rijpen. Mijn vrouw wilde verder in de fotografie. Ze is gestart op de FotoAcademie en werkt nu als fotograaf. Ik wilde iets voor mezelf beginnen. Dat was nooit uit mijn hoofd. Per 1 juni start ik een eigen bedrijfje zonder personeel voor advies in communicatie, media- en presentatietrainingen. Ik neem het heft in eigen hand. De sabbatical maakte de weg in mijn hoofd vrij.”

Lees hier ervaringsverhalen over het nemen van een sabbatical.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.