PvdA volgens exitpoll de winnaar bij Europese verkiezingen

PvdA volgens exitpoll de winnaar bij Europese verkiezingen
Leden van de Partij van de Arbeid vieren feest.
© Foto ANP
DEN HAAG

De PvdA heeft bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen behaald. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt.

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Dat zijn er twee meer dan vijf jaar geleden. De regeringspartijen VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Voor de VVD betekent dat een zetel winst, voor het CDA juist een zetel verlies.

Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. GroenLinks wint een zetel en komt eveneens op drie. De gecombineerde fractie van ChristenUnie en SGP behoudt haar huidige twee zetels.

PvdA volgens exitpoll de winnaar bij Europese verkiezingen
Timmermans is donderdagavond in Barcelona.
© Foto EPA

Grote verliezer is de PVV, die drie van de vier zetels in het Europees Parlement kwijtraakt. D66 wist de kiezer evenmin te overtuigen en halveert van vier naar twee zetels. De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog een over.

50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

Hoge opkomst

De opkomst bij de Europese verkiezingen is een stuk hoger uitgevallen dan vijf jaar geleden. Volgens de peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. In 2014 was dat 37,3 procent.

Reactie Timmermans

Voor PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans smaakt de overwinning van de PvdA bij de Europese verkiezingen naar meer. „Ik merk dat er overal in Europa, in heel veel landen, een behoefte is aan een ander Europa”, zei hij tegen de NOS.

PvdA volgens exitpoll de winnaar bij Europese verkiezingen
Frans Timmermans, topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten, na het uitbrengen van zijn stem voor de Europese verkiezingen op het stembureau in het Bernardinuscollege.
© Foto ANP

Timmermans denkt dat veel Europeanen meer samenwerking willen tegen klimaatverandering, op het sociale vlak en bij de aanpak van grote bedrijven die nauwelijks belasting betalen. „Dat zijn thema’s die ik in heel Europa tegenkom, en waar de sociaaldemocratie zich voor inzet.”

Lees ook: Commentaar: Nederland is negativisme en Haags gekissebis zat en kiest voor Bourgondiër Timmermans

De PvdA’er, die namens de Europese sociaaldemocraten kandidaat is om voorzitter te worden van de nieuwe Europese Commissie, wijst er verder op dat pro-Europese partijen het best gescoord hebben. „Er is in Nederland echt duidelijk een meerderheid die wil dat de Europese Unie een rol blijft spelen om die problemen aan te pakken”, concludeert hij.

PvdA volgens exitpoll de winnaar bij Europese verkiezingen
Leden van de Partij van de Arbeid (PvdA) volgen de exitpolls van de Europese Parlementsverkiezingen in cafe Millers.
© Foto ANP

’Bizarre comeback’

Partijleider Lodewijk Asscher spreekt van een ’bizarre comeback’ voor zijn PvdA. Hij sprak vlak na het uitkomen van de ’ongelooflijke exitpoll’ zijn uitgelaten aanhang toe. De PvdA leed de afgelopen jaren een reeks pijnlijke verkiezingsnederlagen.

Lees ook: Teleurstelling bij nieuwe partij Volt, maar ook optimisme: ’Kijk met hoeveel mensen we zijn’

PVV en FvD

Forum voor Democratie haalt volgens de exitpoll elf procent en komt daarmee op drie zetels. Lijsttrekker Derk Jan Eppink is tevreden. „We zijn de grootste winnaar in het aantal zetels, we gaan van nul naar drie. Dat is een goed resultaat”, zei hij tegen de NOS.

Lees ook: Drie zetels ’bemoedigend begin’ voor Forum voor Democratie in Europees Parlement

De PVV van Geert Wilders heeft volgens de exitpoll flink verloren bij de Europese verkiezingen. „Helaas heeft de PVV zetels verloren. We hadden op meer zetels gehoopt maar met onze zetel in het EP zullen we met nog meer strijdbaarheid samen met onze Europese vrienden keihard knokken tegen het EU-monster, de islam en massa-immigratie!”, reageerde Wilders op Twitter.

’Overwinning links Nederland’

Linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek, maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Zijn partij boekt volgens die peiling een kleine winst, maar de vermoedelijke overwinning van de PvdA stemt Klaver ’onwijs blij voor progressief en links Nederland’.

PvdA volgens exitpoll de winnaar bij Europese verkiezingen
GroenLinks-leider Jesse Klaver (R) en lijsttrekker voor het Europees Parlement Bas Eickhout.
© Foto ANP

GroenLinks heeft het bovendien ’weer beter gedaan dan bij de Provinciale Statenverkiezingen’ van twee maanden geleden, zegt Klaver. Dat is ’een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen’.

Lees ook: Maurice de Hond: PvdA profiteert van ’Timmermans-effect’ bij Europese verkiezingen

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons