Commentaar: Vreugde over bescheiden toename donorregistraties ook een beetje om te huilen

© ANP

Rens Koldenhof

Wanneer zal Pia Dijkstra voor het laatst gehuild hebben? Misschien donderdag wel. Van blijdschap. Met dank aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat meldde dat het Donorregister afgelopen jaar gegroeid is met ruim 57.000 mensen.

Een bescheiden aantal, in het licht van het totaal aantal van 6,4 miljoen geregistreerden van 12 jaar en ouder. Voeg daarbij het gegeven dat veel van de nieuwelingen een duidelijk ’nee’ tegen orgaandonatie lieten vastleggen en Pia’s blijdschap roept vooral gefronste wenkbrauwen op.

Toch is haar vreugde wel begrijpelijk. Op 1 juli 2020 wordt haar nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding ’geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Dat zou betekenen dat het aantal potentiële donors in één klap meer dan verdubbelt. Begin van dit jaar was immers nog 54 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder niet geregistreerd.

Lees ook: Meer aanmeldingen Donorregister, meeste donoren Noord-Holland in Uitgeest [video]

Lees ook: Meer aanmeldingen Donorregister, meeste donoren Zuid-Holland in Zoeterwoude [video]

Stel dat tien procent van hen alsnog de hakken in het zand zet, blijven er nog miljoenen nieuwelingen vol bruikbare organen over. En daar zal Pia en iedereen die op de wachtlijst voor een orgaan staat wel het glas op willen heffen.

De feestvreugde moet misschien wel een beetje getemperd worden. Want is het wel zo fijn dat zoveel Nederlanders geen beslissing over hun organen hebben vastgelegd? De confrontatie met de gevolgen van de nieuwe wet vindt straks in ziekenhuizen plaats. Met ontredderde nabestaanden. En dat is toch ook een beetje om te huilen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.