Premium

Wethouder van Beverwijk informeert gemeenteraad onjuist over camera; voltallige oppositie komt met motie van wantrouwen

Wethouder van Beverwijk informeert gemeenteraad onjuist over camera; voltallige oppositie komt met motie van wantrouwen
CDA-wethouder Hanneke Niele.
© Archieffoto
Beverwijk

CDA-wethouder Hanneke Niele heeft de voltallige oppositie tegen zich in het harnas gejaagd met cameratoezicht op ondergrondse afvalcontainers. De Beverwijkse oppositie zegt het vertrouwen op in Niele omdat zij de gemeenteraad onjuist heeft voorgelicht. Volgens de oppositie is dat bewust gedaan.

Niele meldde vorige week donderdag aan de raadscommissie dat er een camera bij de ondergrondse containers op de hoek Alkmaarseweg met Hoflanderweg is opgehangen vanwege illegale dumping van afval.

Wat zij er toen niet bij zei, maar wat de gemeenteraad vlak voor de vergadering afgelopen woensdag per mail kreeg te horen, is dat de camera helemaal niet aanstaat. Illegale dumping is juridisch gezien daar niet ernstig genoeg voor. Die informatie in het geheim medegedeeld.

De raadsvergadering werd woensdag, vlak voordat de afvalinzameling werd besproken, vijf minuten geschorst. Daarin bespraken de wethouder en de fractievoorzitters of het onderwerp niet werd beïnvloed door de onjuiste informatie. Ook dit gesprek was geheim.

De voltallige oppositie, Samen Beverwijk, Democraten Beverwijk, Vrij, Gemeentebelangen Beverwijk en de PvdA, kwam donderdagochtend tot de conclusie dat zij met die geheimhouding niet kan leven.

’Een dergelijke manier van bewust verkeerde informatie verschaffen, kan en mag niet in vertrouwen worden afgedaan’, stelt de oppositie in de motie die gisteravond openbaar is gemaakt. Overigens noemt de oppositie de camera daarin niet.

’Een dergelijke handelswijze wordt ook wel een politieke doodzonde genoemd’, aldus de oppositie. ’Als wethouder dien je te allen tijde de gemeenteraad en de inwoners correct, volledig en waarheidsgetrouw te informeren.’

Omdat wethouder Niele tegen de gemeenteraad heeft toegegeven dat onjuiste informatie heeft gegeven, is de vertrouwensrelatie geschonden, schrijft de oppositie. De motie van wantrouwen wordt tijdens de eerstvolgende raadsvergadering, op 27 juni, ingediend.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen