Premium

Politiek in Soest wil fietsroute door Landgoed Pijnenburg terug

Politiek in Soest wil fietsroute door Landgoed Pijnenburg terug
Het landgoed is vanaf de Biltseweg alleen toegankelijk voor wandelaars.
© aangeleverde foto
Soest

Dat was vervelend eerder dit jaar: eigenaar Per Insinger sloot de populaire fietsroute van Soest naar Lage Vuursche door Landgoed Pijnenburg af. De natuur verdient bescherming, vindt Insinger.

Toch wil GroenLinks in Soest dat het college probeert daar iets aan te doen. Wethouder Nermina Kundic (D66) gaat nu samen met haar Baarnse collega in gesprek met de landgoedeigenaar. Maar ze moest de gemeenteraad er meteen bijvertellen dat ze eigenlijk geen poot heeft om op te staan. En niet alleen omdat het landgoed in de gemeente Baarn ligt. Maar vooral omdat privé-eigendom is van de familie Insinger. Bovendien is het pad geen officieel fietspad, het is een wandelpad.

Insinger heeft het afgesloten omdat de natuur volgens hem bezwijkt onder al dat rijdend verkeer. Hij zegt daar talloze klachten over te hebben ontvangen. En dan vooral over mensen die op mountainbikes en zelfs scooters en quads door het bos scheuren. Dat is niet alleen slecht voor de natuur en het wild, maar ook gevaarlijk voor wandelaars. Bovendien is de populaire route vanaf de Wieksloterweg gevaarlijk omdat fietsers de drukke Biltseweg moeten oversteken. Voor dat laatste heeft Kundic al maatregelen getroffen: ze heeft bordjes laten plaatsen om fietsers te wijzen op de oversteekplaats een kilometer verderop, bij de Embranchementsweg.

GroenLinks-fractievoorzitter Rosan Coppes heeft zo haar twijfels over de beweegredenen van Insinger. ,,Dat is zijn verhaal. Wij horen van heel veel gebruikers dat ze zich daarin niet herkennen. Ik heb nog nooit gehoord dat er quads rondrijden.” Coppes begrijpt ook wel dat de kans klein is dat het pad weer opengaat voor fietsers. ,,Al jaren pleiten wij voor een goede fietsroute van Soest naar Hilversum. Als het onmogelijk blijkt via Landgoed Pijnenburg, dan moet het college met een alternatief komen.”

Het college van B en W van Soest werkt aan een fietsplan, dat erop is gericht meer mensen op de fiets en uit de auto te krijgen. In juli komt dat in de gemeenteraad. De fietsroute door Landgoed Pijnenburg maakt daar vooralsnog geen deel van uit.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen