Premium

Ruzie tussen duivenmelker en rokende buurman escaleert, politie neemt duiven in beslag

Ruzie tussen duivenmelker en rokende buurman escaleert, politie neemt duiven in beslag
De foto’s van de verwaarloosde duiven in hokjes in de huurwoning die wijkagent Bart pruiksma op Twitter plaatste.
© Bart Pruiksma
Alkmaar

Na een melding van een geëscaleerde ruzie stuitte de politie aan het begin van de week op dertig duiven die zaten opgeborgen in hondenbenches in een huurwoning van Woonwaard in de wijk Huiswaard. De duivenmelker is een half jaar geleden lid geworden van postduivenvereniging AZV. Hij leeft al langer in onmin met zijn rokende buurman.

De ene buurman rookt, de andere houdt duiven in huis. Niemand ergerde zich aan de duiven, de hele buurt wist ervan, zegt de duivenmelker. Hijzelf ergerde zich wel aan het gepaf van de buurman. Hij had er last van, zijn kinderen hadden er last van. De ruzie liep uit de hand en de politie werd erbij gehaald. ,,Ik denk dat mijn buurman heeft gebeld en het over de duiven heeft gehad”, zegt de duivenmelker.

,,De politie sloeg mij in de handboeien en nam mij mee naar het bureau. Ik begrijp niet waarom”, zegt de man geëmotioneerd. ,,Ik heb twee dagen vastgezeten.” Tot zondag mag hij niet in de buurt van zijn huis en dat van de buurman komen. Hij slaapt bij kennissen. Wijkagent Bart Pruiksma van Huiswaard-Vroonermeer zorgde ervoor dat de vogels in beslag werden genomen. Ze zijn ondergebracht bij een opslaghouder.

Schande

De eigenaar zegt dat hij al toestemming had van de gemeente Alkmaar om een hok te bouwen in de achtertuin, mits de bouw voldeed aan de geldende criteria. Om redenen die hij niet duidelijk kan maken, begon hij alvast met het houden van duiven in huis. ,,Dat was niet handig”, aldus duivenmelkder Han Hoekstra, lid van AZV en bestuurslid van postduivenhoudersorganisatie afdeling 6 Noord-Holland. ,,Of er sprake is van mishandeling weet ik niet. Dan zou ik de duiven eerst moeten zien.”

,,Dit is een schande voor de duivensport”, zegt duivenmelker Jan Roelofs, lid van de Alkmaarse Vereniging van Postduivenliefhebbers De Snelle Vleugels. ,,De eigenaar is niet iemand die de sport beoefent. Als je wedstrijden wilt winnen moet je je dieren gezond houden.” Hoekstra beaamt: ,,Onze leden houden duiven om te vliegen. Je moet heel veel doen voor de dieren doen om ze in conditie te houden.”

Meer nieuws uit Alkmaar