Deze rapportcijfers krijgen de AZ-spelers voor hun seizoen

Deze rapportcijfers krijgen de AZ-spelers voor hun seizoen
Guus Til juicht na zijn (winnende) doelpunt tegen Ajax in maart van dit jaar.
© Foto ANP
Alkmaar

Het seizoen zit erop, AZ is vierde geworden en gaat opnieuw naar de voorronde van de Europa League. Tijd voor de rapportcijfers.

Marco Bizot 8,5

AZ hield in 14wedstrijden de nul. Een belangrijk aandeel in de verdedigende stabiliteit (vooral na de winterstop) werd geleverd door Marco Bizot. De keeper kende een uitstekend seizoen. Niet voor niets haalde bondscoach Ronald Koeman hem (als derde keeper) bij Oranje.

Deze rapportcijfers krijgen de AZ-spelers voor hun seizoen
Redding van Marco Bizot in de thuiswedstrijd tegen Ajax.
© Foto ANP

Jonas Svensson 7,5

Noorse turbo, onvermoeibare rechtsback. Heeft een degelijk seizoen achter de rug. Hoeft voor geen enkele wedstrijd te worden gemotiveerd of op scherp te worden gezet. Werd af en toe op het middenveld geposteerd, maar dat was geen succes.

Ricardo van Rhijn 5

Had vorig seizoen als huurling al geen gelukkig jaar, maar werd door AZ toch opnieuw vastgelegd als reserverechtsback. Hoewel hij vol goede moed was (’Ik denk dat ik meer kan brengen dan vorig seizoen’, zei hij) werd het ook nu weer een slecht jaar voor de oud-international. Met drie eigen doelpunten op zijn naam werd Van Rhijn de schlemiel van het seizoen.

Ron Vlaar 7

Gekker moest het niet worden: Ron Vlaar, uit Hensbroek, die een doelpunt vierde à la Cristiano Ronaldo. Twee wedstrijden achter elkaar zelfs maakte Ron Beton het befaamde juichgebaar: de sprong, de draai en de gespreide armen. De frivoliteit was exemplarisch voor hoe Vlaar na de winterstop in zijn vel zat. Na een moeizame eerste seizoenshelft was hij na de winterstop helemaal terug.

Pantelis Hatzidiakos 5

Kende vorig seizoen een behoorlijke periode als centrale verdediger naar Stijn Wuytens. Die lijn kon hij niet doortrekken. Was in de eerste maanden van het seizoen te vaak een bron van onrust in de verdediging. Ook te vaak direct of indirect betrokken bij tegendoelpunten.

Teun Koopmeiners 8

Teun Koopmeiners (21) liet als middenvelder zien dat hij ook een prima centrale verdediger is. De Castricummer werd op die plek neergezet omdat Stijn Wuytens nog altijd geblesseerd was en de andere opties Pantelis Hatzidiakos en Ricardo van Rhijn niet voldeden. Koopmeiners stond er niet om te springen - hij speelt liever op het middenveld - maar deed het uitstekend. Maakte bovendien acht doelpunten (waarvan vier uit penalty’s).

Deze rapportcijfers krijgen de AZ-spelers voor hun seizoen
Teun Koopmeiners kan weer juichen, nu na een doelpunt tegen Emmen. Koopmeiners scoorde dit seizoen acht keer.
© Foto ANP

Thomas Ouwejan 7,5

Thomas Ouwejan (22) draaide opnieuw een degelijk, solide seizoen. Vooral in de eerste helft van het seizoen vormde de linksback een sterke combi met linksbuiten Oussama Idrissi. Toen die na de winterstop wat terugviel, werd ook de inbreng van Ouwejan iets minder. Desondanks ook toen nog een zeer stabiele factor in het elftal.

Fredrik Midtsjø 7,5

De Noorse ’stier’, zoals sommige ploeggenoten hem noemen, viel wat minder op dan vorig seizoen. Toch was hij opnieuw in de meeste wedstrijden een speler waar het elftal op kon rekenen.

Guus Til 8

Guus Til zal bij veel clubs ’op een lijstje’ staan. Til is nog maar 21 jaar, is hartstikke fit, heeft het loopvermogen dat tegenwoordig wordt gevraagd en heeft als aanvallende middenvelder een goed gevoel om in scoringspositie te komen. Werd met twaalf doelpunten clubtopscorer - waarbij het natuurlijk een rol speelde dat AZ zonder een echte centrumspits speelde. Nadat in de eerste maanden zijn aanvoerderschap nog onderwerp van gesprek was, verstomde die discussie na de winterstop volledig.

Adam Maher 7

Als oud-speler van AZ kwam Adam Maher in de zomer meetrainen om zijn conditie op peil te houden. Kreeg vervolgens in september een contract voor de rest van het seizoen. In november stond hij voor het eerst in de basis en daarna verdween hij niet meer uit het elftal. Maher bewees in diverse wedstrijden van toegevoegde waarde te kunnen zijn met zijn balvastheid, maar gaandeweg het seizoen overdreef hij het nogal eens. Zo haalde hij vaak de bal op tussen de centrale verdedigers om er vervolgens mee rond te lopen en niet meer dan een breedtepassje te geven.

Calvin Stengs 6,5

Kwam in het najaar terug van een zware knieblessure die hem ruim een jaar aan de kant had gehouden. In de eerste twee maanden na zijn rentree kon hij - begrijpelijk, na zo’n zware blessure - de hoge verwachtingen van het publiek nog niet waarmaken. Na de winterstop was vaker te zien waarom Stengs wordt beschouwd als heel groot talent. De acties werden wat soepeler en frequenter en hij maakte ook enkele doelpunten. Als hij komend seizoen de hele voorbereiding meedraait, zal Stengs ongetwijfeld een belangrijkere rol gaan spelen.

Mats Seuntjens 7,5

Spits? Ja hoor, dat kan ie ook. Mats Seuntjens werd de afgelopen seizoenen al op bijna alle posities neergezet. Dit seizoen bleek hij de oplossing voor de vacature in de spits - nadat Myron Boadu uitviel met een gebroken enkel en aankoop Bjørn Johnsen niet goed genoeg was. Seuntjens is dan wel niet een ’klassieke’ centrumaanvaller, hij vormde door zijn spel wel een goed koppel met aanvallende middenvelder Guus Til.

Deze rapportcijfers krijgen de AZ-spelers voor hun seizoen
Mats Seuntjens in duel met Daley Blind. Middenvelder Seuntjens bleek een uitstekende oplossing voor de spitspositie.
© Foto ANP

Albert Gudmundsson 6

In augustus gehaald van PSV. Toonde af en toe zijn vaardigheid aan de bal en zijn koelbloedigheid voor het doel. Kan op veel aanvallende posities uit de voeten. De vraag is waar hij komend seizoen wordt neergezet. In de laatste wedstrijd speelde hij op rechts en Calvin Stengs ’op tien’. Als dat een probeersel was voor volgend seizoen, was de eerste ervaring in elk geval behoorlijk beroerd.

Bjørn Johnsen 5

Wat te doen met Bjørn Johnsen, de spits die afgelopen zomer werd gekocht van ADO Den Haag? Moet AZ hem houden als ’achterdehandspits’? Erop hopen dat hij na een jaartje wennen komend seizoen alsnog beter wordt? Of toch maar proberen hem nu alweer door te verkopen? Johnsen werd gehaald ter vervanging van de vertrokken Weghorst en de afgeschreven Friday. Eerst verloor hij de concurrentiestrijd van de 17-jarige Myron Boadu en toen die geblesseerd raakte, kreeg Mats Seuntjens de voorkeur in de spits. Johnsen pikte nog wel zijn doelpuntjes (zes) mee.

Oussama Idrissi 7

De linksbuiten was de beste man van AZ in de eerste helft van het seizoen. Daarna werd het minder en in april raakte hij zelfs zijn basisplaats kwijt aan Albert Gudmundsson.

Myron Boadu 6

Begon als 17-jarige heel sterk, met drie doelpunten in vier wedstrijden. Brak daarna een enkel en miste bijna het hele seizoen. Moet volgend jaar in principe de eerste spits worden, als hij heel blijft en aan de verwachtingen kan voldoen.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons