Premium

Minca van Mossel over haar sabbatical: ’We rennen rond als kip zonder kop’

Minca van Mossel over haar sabbatical: ’We rennen rond als kip zonder kop’
,,Je komt persoonlijk vele malen rijker terug.”
© Foto Minca van Mossel

„Ik zat in een vervelende periode. Moeilijke echtscheiding, reorganisatie op het werk. Ik had een universitaire studie moleculaire biologie in Wageningen afgerond. Maar werkte ver onder mijn niveau op de loonadministratie van een ict-bedrijf. Ik heb ontslag genomen zonder vergoeding. Mijn huis verkocht.’’

Naam: Minca van Mossel

Leeftijd: 48

Woonplaats: Noord-Scharwoude

Beroep: eigenaar cateringbedrijf

Sabbatical: november 2005 - november 2006

Advies: ’Doen! Met neus op feiten gedrukt.’

,,In 2004 had ik gereisd door Indonesië, voelde me vrij als een vogel. Ik besloot om een tijd te gaan reizen en onderweg vrijwilligerswerk te doen. De eerste maanden heb ik les gegeven in Engels en informatica op een lagere school in Sri Lanka en bezigheidstherapie gedaan met weeskinderen in Thailand. Daarna zat ik er doorheen en heb me aangesloten bij een Nederlands reisgezelschap en Laos, Cambodja en Vietnam bezocht. Vervolgens ben ik met een korte onderbreking bijna een halfjaar in India geweest om les te geven aan kinderen op een lagere school.”

„Thuis kreeg ik last van een cultuurschok. Ik had in India veel meegemaakt. Nare ervaringen gedeeld met jonge meiden. Ik heb een halfjaar thuis op de bank gezeten. Je komt jezelf op zo’n reis in verre, arme landen keihard tegen. Je wordt gedwongen te kijken naar je eigen leven. Voorheen was mijn wereld erg materialistisch ingesteld. Maar na mijn rijke ervaringen in het buitenland had ik daar niets meer mee.”

„Ik heb een tijdje gewerkt voor uitzendbureaus. Was op dat moment prima, meer wilde en kon ik niet aan. Tot het een paar jaar later begon te wringen. Een teamleider op hbo-niveau moest mij aansturen. Dat werkte niet goed. In 2010 heb ik ontslag genomen en ben voor mezelf begonnen. Met Minca’s Kookkunst op Maat ontzorg ik bedrijven en particulieren die met zweet in de handen in de keuken staan. Ik merk dat mensen helpen als een rode draad door mijn leven loopt. Ik doe nu wat ik echt leuk vind.”

„Ik kan iedereen aanraden om er even tussenuit te gaan. Al is het alleen al om anders naar het leven te kijken. Wij maken ons hier druk om futiliteiten en willen een huis, kinderen, uitdagend werk, drie vakanties per jaar. We rennen rond als een kip zonder kop. Wie daar tijdelijk afstand van kan nemen, komt persoonlijk vele malen rijker terug. ”

Lees hier meer ervaringsverhalen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.