Premium

Groen licht voor bouwbedrijf nieuw hoofdstuk in soap rond burenstrijd in Schoorldam

Schoorldam

Met het verlenen van een omgevingsvergunning heeft de gemeente Schagen weer een nieuw hoofdstuk geschreven in de soap rond de overlast die bewoners van Park De Rekere in Schoorldam ervaren van de werkzaamheden van hun naaste buurman: bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen uit Warmenhuizen.

Op het perceel aan de Westfriesedijk heeft dit bouwbedrijf zijn materieeldienst heeft gesitueerd, een bedrijfsterrein dat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw in bezit is van Oudewal Beheer BV, een werkmaatschappij van De Nijs.

Op het terrein worden bouwmaterialen zoals steigerpijpen aan- en afgevoerd, gereinigd en opgeslagen. Eerder legde de gemeente De Nijs een last onder dwangsom op omdat dit werk niet paste in het uit 2013 stammende bestemmingsplan.

De bestuursrechter in Alkmaar bepaalde dat de termijn van tien weken om door te gaan met het werk met ruim twee weken moest worden ingekort naar 24 mei.

Dat was reden om te juichen voor de permanente bewoners van het naastgelegen recreatiebungalowpark De Rekere, waarvan het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) een rechtszaak had aangespannen tegen de termijn in het handhavingsbesluit.

Nu blijkt dat de gemeente de op 12 maart aangevraagde omgevingsvergunning aan De Nijs/Oudewal Beheer heeft toegekend. Dit betekent enerzijds dat De Nijs niet per 24 mei hoeft te stoppen, omdat het eerdere besluit nu vervalt. En anderzijds krijgt het de kans om te zorgen voor reductie van geluidsoverlast door een geluidswal aan te brengen tussen bedrijf en park.

Burgemeester Marjan van Kampen zegt niet anders te kunnen. ,,Wel betreur ik het echt dat ik beide partijen niet samen aan tafel heb kunnen krijgen. Dat was veel beter geweest, maar De Rekere wilde niet. Dan moeten wij als gemeente de regels volgen met dit als resultaat.’’

VvE-bestuurslid Francien van Hees is woest en noemt het besluit onrechtvaardig. ,,Praten? Wij hebben drie keer contact met De Nijs gehad. Ze lieten ons tekeningen zien met hun plannen en die stonden ons niet aan. Toen heeft De Nijs de bewoners een brief gestuurd waarin stond dat wij het ermee eens waren. Toen voelden wij ons zo in de zeik genomen, dat we niet verder wilden praten. Dat is toch niet raar? Nee, wij pikken het niet en strijden door.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen