AZ blij dat veranderingen versneld worden doorgevoerd

AZ blij dat veranderingen versneld worden doorgevoerd
Robert Eenhoorn (links): ,,Een betere bescherming van jeugdspelers is goed voor het Nederlandse voetbal.’’
© Foto ANP
Alkmaar

Bij AZ is met tevredenheid gereageerd op de veranderingen die woensdag door de Eredivisie CV zijn aangekondigd.

De nieuwe regels gaan deze zomer in. Dat is een jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

Een van de veranderingen is dat de clubs met de beste jeugdopleidingen (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en Vitesse) in principe geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Doen ze dat toch, dan moet een dubbele vergoeding worden betaald aan de ’gedupeerde’ club.

Onlangs deed Robert Eenhoorn, directeur algemene zaken van AZ, nog zijn beklag over het uitblijven van nieuwe regelgeving rond het overnemen van jeugdspelers. Hij pleitte ervoor om die regels niet pas in 2020 in te laten gaan, maar per direct. Dat gebeurt nu. De clubs hebben besloten ’de veranderagenda’ al deze zomer in te laten gaan in plaats van over een jaar.

,,Daar zijn we blij mee’’, zegt Eenhoorn. ,,Een betere bescherming van jeugdspelers is goed voor het Nederlandse voetbal. Als het moeilijker wordt gemaakt om jeugdspelers van de topopleiding weg te halen, is dat voor andere clubs ook een stimulans om hun opleiding te verbeteren naar het hoogste niveau.’’

Degradatie

De meest zichtbare maatregel van de veranderagenda is dat met ingang van komend seizoen niet meer alleen de nummer 18 van de eredivisie degradeert, maar ook de nummer 17. De nummer 16 moet net als nu play-offs spelen.

Gevolg is dat in de eerste divisie niet alleen de kampioen promoveert, maar ook de nummer twee van de eindstand.

Andere onderdelen van de veranderingen hebben betrekking op verdeling van tv-geld en verdeling van verdiensten uit Europees voetbal. Zo is afgesproken dat een klein deel van het tv-geld evenredig verdeeld wordt. Concreet betekent dat dat de kleine clubs er iets op vooruit gaan en de grote clubs iets minder krijgen.

Daarnaast is afgesproken dat clubs die de groepsfase van een Europees toernooi halen, vijf procent van de inkomsten uit die groepsfase afstaan aan de clubs die niet Europees spelen.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons