Streep door boerenschuurvoorstellingen van De Karavaan in Heerhugowaard: locatie is volgens gemeente niet brandveilig

Heerhugowaard

Acht voorstellingen van De Karavaan in een boerenschuur aan de Rustenburgerweg 241 in Heerhugowaard kunnen niet doorgaan.

Burgemeester en wethouders geven het theatergezelschap geen toestemming: de schuur voldoet niet aan de brandveiligheidseisen.

Teleurgesteld

De Karavaan is op de hoogte gesteld en reageert teleurgesteld en verwonderd.

Volgens het gezelschap worden allerlei maatregelen getroffen: er zijn brandblussers, BHV’ers, nooduitgangen en wordt geen gebruik gemaakt van brandbare versieringen of decorstukken.

De gemeente Heerhugowaard erkent dit, maar stelt dat het gebouw op zich niet geschikt is voor theatervoorstellingen en ook niet geschikt is te maken.

Schouw

Uit een schouw van de schuur is gebleken dan van brandwerende of -vertragende maatregelen geen sprake is.

De schuur is opgebouwd met stalen spanten met houten gordingen en asbest dakplaten. Aan de binnenzijde is de schuur bekleed met oud, droog hout.

Verder is in de schuur allerlei (zeer) brandbaar materiaal aangetroffen. Deze materialen kunnen grotendeels niet worden weggenomen.

Onbeheersbaar

Wanneer brand zou ontstaan, dan is deze om die redenen onbeheersbaar en zal deze zeer snel om zich heen grijpen, hetgeen de kansen op een veilige vlucht verkleint en bemoeilijkt.

Burgemeester en wethouders betreuren dat zij dit besluit hebben moeten nemen.

Zij laten de kans op een calamiteit echter zwaarder wegen dan de wens om in Heerhugowaard leuke en bruisende evenementen te organiseren.

Première

Het was de bedoeling in de boerenschuur de landelijke première van de theatervoorstelling ’Stallerhof’ te laten plaatsvinden; een stuk over de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie.

De Karavaan is in overleg getreden met de gemeente om te kijken of er een oplossing mogelijk is.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons