Premium

Lange Juni op Texel: Meer cultuur dan er in een maand past

Lange Juni op Texel: Meer cultuur dan er in een maand past
De kronieken van Kikkert.
© PR foto

De Lange Juni duurt op Texel van 25 mei tot 6 juli. Een ruime maand lang is er vrijwel dagelijks ergens op het eiland een voorstelling, optreden of expositie bezoeken.

„De kern van het feest is cultuur, en daar proberen we de bewoners te bedienen”, vertelt Cor van Heerwaarden. Ik vind het prachtig een grote artiest als Ali B naar het eiland komt maar ik ben er ook supertrots op dat ’Kikkerts Kronieken’ worden opgevoerd.”

Van Heerwaarden is voorzitter van Stichting Lange Juni. „Het is de zesde keer dat er een Lange Juni is, we begonnen in de crisistijd. Dat was een moeilijk begin, maar het bleek een solide basis. De initiatieven komen uit de samenleving zelf. Wij bundelen de krachten.”

Zelf noemt van Heerwaarden zich een realist. „Het een kan niet zonder het ander. Grote commerciële evenementen maken kleine en intieme feestjes mogelijk. Toeristen zijn buitengewoon belangrijk, maar de belangen van de eilanders mogen niet ondergesneeuwd raken. De omstandigheden moeten elkaar versterken. Ik denk wel dat dat de wijze les ik die ik zelf van het organiseren van dit feest heb geleerd.”

Nieuw zijn de operavierdaagse en het ’jazz on the waves’-festival. Opvallend zijn de workshops doedelzak spelen, een project over de soep van oma en een hoedenexpositie. „Prachtig zijn de action paintings van Bas ten Have en de sculpturen van Ina Vader. We hebben een rijk en gevarieerd programma samen kunnen stellen. Rijk in de zin van creatieve diepgang. Ik ben blij met de kwaliteit die we eilandbreed kunnen laten zien”, vertelt van Heerwaarden.

Jazz on the waves

Het jazzfestival heeft grote namen weten te strikken. Trompettist Eric Vloeimans speelt donderdag 27 juni , een dag laten treedt Michiel Borstlap op en Ruben Hein sluit op zaterdag het festival af.

„Misschien nog niet direct zo groot als North Sea Jazz, maar wel degelijk een feestje waar voor de liefhebber heel veel te genieten valt”, aldus van Heerwaarden. „Dit zijn coryfeeën in de jazzwereld.”

Ook nieuw is de opera vierdaagse. „Een feestje waar de grenzen van opera worden opgezocht”, aldus de organisator. „Er is een open podium, er zijn verrassingsoptredens en er rijdt een operakar waarmee het gezelschap over het eiland trekt en kleine concerto’s ten gehore brengt.”

Opera Vierdaagse

Het Intorno Ensemble speelt de muziektheatervoorstelling ’Erasmus, brieven aan Luther’ op muziek van Jacob Obrecht.

Hojotoho Operastudio onder leiding van Wiebke Goetjes voert de opera Rusalka van Dvorak op. „Ik denk dat de organisatie de opera binnen handbereik van een groot publiek brengt, en ze doen dat op een heel creatieve manier.’’

Skemere is een terugkerend festival op een bijzonder tijdstip: de schemertijd. „Het is een moment van poëzie en performance tijdens het vallen van de nacht”, aldus de organisatie. Beeldend kunstenaars José Aerts en Gerbrig Seidel gaan een dialoog aan met de vloedlijn in hun performance ’De verademing’.

Beeldende kunst is te zien in galerieën op het hele eiland en bij kunstenaars in open ateliers. „Dat zijn er erg veel, maar werk dat me persoonlijk aanspreekt is van Lotte Keijzer of de sculptuur van Ina Vader”, zegt de voorzitter. „Maar feitelijk gebeurt er teveel om op te noemen. Ik voel me bijna schuldig over al die dingen die ik niet heb kunnen noemen.”

Zilveren camera

„Nou nog eentje dan”, kan hij zich niet langer bedwingen. „De Zilveren Camera, de belangrijkste fotoprijs van Nederland komt naar Texel. Tijdens de tentoonstelling geven prijswinnaars lezingen, rondleidingen en workshops.”

Alle informatie over de cultuurmaand van Texel staat op www.langejuni.nl

Het Glazen Paleis is ingericht als informatiecentrum van de Lange juni.

Evert Marsmans

Meer nieuws uit Den Helder e.o.