Liquidatie in Krommenie van stap voor stap te volgen in berichten

Liquidatie in Krommenie van stap voor stap te volgen in berichten
Schiphol

De momenten direct voor en na de liquidatie van crimineel Eaneas Lomp, op 7 november 2015 in Krommenie, zijn stap voor stap te volgen in berichtenverkeer van verdachten dat justitie in handen heeft gekregen.

In de vaak uiterst cynische berichten wordt onder meer gemeld dat Lomp (27) in Amsterdam op de trein naar Krommenie stapt, waar hij wordt opgewacht door zijn moordenaars. Kort tijd later volgen er berichten van de schutters met details over de uitvoering van de moord en de melding dat het is “gefixt”.

Dat bleek woensdag tijdens het proces tegen de verdachten die voor onder meer de moord op Lomp terechtstaan in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Het proces gaat over een reeks geweldsfeiten, waaronder de liquidatie van Lomp.

Verdachten Omar L. en Hicham M. zouden in de zaak-Lomp respectievelijk opdrachtgever en schutter zijn geweest. Dani M. zou Lomp in de val hebben gelokt. Allen ontkennen en weigeren verder te verklaren.

De liquidaties en pogingen daartoe die onderwerp zijn in het proces, zijn te scharen onder het aanhoudende geweld in de zogenoemde mocro-oorlog, waarin de laatste jaren tientallen doden zijn gevallen. Lomp zou hebben behoord tot het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha, die gold als een leidende figuur in de Amsterdamse onderwereld.

In veel van de strafzaken over het onderwereldgeweld spelen ontcijferde PGP-berichten (Pretty Good Privacy) tussen verdachten een doorslaggevende rol in de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie (OM). servers heeft een stortvloed aan (belastende) communicatie opgeleverd.

Lomp zou door Hicham M. en Nabil Amzieb zijn doodgeschoten. Amzieb werd zelf in maart 2016 vermoord. Die moord vormde destijds een nieuw dieptepunt in de bittere, zeer gewelddadige onderwereldoorlog: Amzieb werd onthoofd. Zijn hoofd werd op de stoep bij een Amsterdams waterpijpcafé gezet.

In de zaken tegen Omar L. en zijn medeverdachten zal het OM maandag de strafeisen formuleren.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons