Premium

’Viswijven liepen met veertig kilo vis van het strand van Callantsoog naar de Markt’

’Viswijven liepen met veertig kilo vis van het strand van Callantsoog naar de Markt’
Ossie

Schele Greet, Mientje Een-oor. Zo waren er talloze bijnamen onder de viswijven die tot eind 1800 elke dag met veertig kilo vis op hun rug vanaf het strand op tal van plekken in Noord-Holland naar de markten liepen om de vis te verkopen. De theatergroep LAVA dook in de geschiedenis van deze viswijven en eert ze met ’Viswijf’.

Naast Liesbeth Rood bestaat LAVA uit Marije Scheerder en Jiske Gunkel.

Locatie

Waar ze in eerdere voorstellingen gedrieën speelden en zongen, is voor dit stuk een Viswijvenkoor samengesteld. ,,Dat bestaat uit leden van verschillende koren”, vertelt Liesbeth.

De theatermaaksters van LAVA schrijven en spelen vooral stukken over historische gebeurtenissen die zich in Noord-Holland hebben afgespeeld. En altijd op locatie. Liesbeth: ,,De plek is voor ons belangrijk. Het is een bron van inspiratie door de verhalen die over zo’n locatie de ronde doen. Daardoor wordt de geschiedenis voor het publiek bijna tastbaar. Dat geldt zeker ook voor het spelen op een plek als deze in de buurt van het strand van onder andere Petten en Callantsoog. ”

‘Viswijf’ schetst een portret van het harde leven van deze stoere vrouwen. Liesbeth: ,,Overal langs de kust had je viswijven waarvan de mannen als vissers op zee zaten. Die vrouwen kwamen bij eb naar het strand om de vis van boord te halen en ze door de duinen kilometers verderop naar de markt te brengen. Het waren hele eigen vrouwenwerelden die verdwenen nadat er echte vissershavens werden aangelegd en zij overbodig werden.”

Roddels en ruzie

,,Maar”, benadrukt Liesbeth. ,,Viswijf is meer dan alleen een verhaal over stoere wijven. Het gaat ook over de roddels, onderlinge ruzies en het bijgeloof. Bijvoorbeeld dat een vrouw aan boord ongeluk bracht. Maar er verdronken in de loop van de jaren zoveel mannen dat uiteindelijk ook de vrouwen als bemanning de zee opgingen. We hebben het geschreven met als achterliggende gedachte het leven van en op zee en alle gevaren die op de loer liggen.” Ze benadrukt dat er ook genoeg te lachen valt. ,,Het wordt een avond vol gemengde gevoelens. Ontroering en de lach gaan straks hand in hand.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen