Einde schaaksoap om de West-Friese schaaktitel ongewis

Einde schaaksoap om de West-Friese schaaktitel ongewis
Tom Balla (rechts) en Peter Poncin.
© Foto HMC/Warner de Weerd
Zwaag

De een heeft het uiterlijk van een beer, de ander van een grijze wolf. En net zoals zo vaak in het Hoge Noorden leverde de strijd tussen beiden in sporthal De Kreek in Zwaag geen winnaar op.

’Beer’ Tom Balla gromde vooraf wel maar durfde, ondanks het voordeel van de witte stukken die hij had, niet te bijten. ’Grijze wolf’ Peter Poncin mocht zich met de remise de morele winnaar noemen. Komende maandag of woensdag krijgt de schaaksoap om de West-Friese schaaktitel een vervolg, waarschijnlijk in Vereenigingsgebouw De Tuf in Bovenkarspel.

De organisatie van het prestigieuze evenement, de historie gaat terug tot 1934, zit met de verlenging van de kampioenstrijd danig in zijn maag. De twee Hoornse schakers eindigden eind april na de slotronde in Hoogwoud gelijk na zeven ronden schaken. De reglementen schrijven dan een barrage voor. Die avond zelf werd er niet meer over mogelijke data gesproken, daarna regende het misverstanden.

,,Ik dacht te begrijpen dat Tom een gedeelde eerste plaats wel best vond”, aldus de 62-jarige Poncin. ,,Ik heb net een nieuwe relatie en wil de avonden daarom zoveel mogelijk vrijhouden van schaken.” Volgens de 44-jarige Balla heeft hij niet gezegd dat hij genoegen nam met ’gedeeld goud’. ,,Ik heb het West-Fries kampioenschap nog nooit gewonnen en wil de titel graag op mijn naam schrijven. Alleen op mijn naam welteverstaan. Bovendien, de reglementen schrijven het voor dat er een barrage moest komen.”

De organisatie legde zich eerst neer bij het schrappen van een barrage, maar kwam tot inkeer. Poncin werd bereid gevonden om op maandag, dinsdag of woensdag te spelen. ,,Ook voor ons is dit nieuw en een lastige situatie”, aldus Nico Weel op de eerste avond van de eindstrijd, voorafgaande de partij. ,,We weten nog niet wanneer de tweede partij gespeeld wordt.”

Dat wordt dus waarschijnlijk in Bovenkarspel, zo werd na afloop duidelijk. Een partij waarin beide spelers twintig zetten lang de perfecte zet speelden, zo bleek uit computeranalyse. Het tekende hun honger om te winnen, maar met name Balla had er meer uit moeten halen. Hij had wit en had de partij wellicht agressiever moeten opzetten. ,,Ik was bang voor de openingskennis van Peter”, gaf hij toe. ,,Ik was er mentaal klaar voor, maar moet mij qua opening beter voorbereiden.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons