Premium

Politiek kritisch over rotondes op Drechterlandseweg

Politiek kritisch over rotondes op Drechterlandseweg
Bovenkarspel

Het nieuws dat de provincie Noord-Holland in 2023 mogelijk vier kruisingsvakken op de Drechterlandseweg (de N505) in Drechterland en Stede Broec gaat omvormen tot rotondes, leidt tot kritische reacties bij politici in Stede Broec en Enkhuizen. De provincie gaat volgens Selina Douma eerst nog wel een onderzoek starten.

,,Met rotondes willen we het doorgaande verkeer zoveel mogelijk stimuleren om niet via deze weg te rijden, maar via de nieuwe Westfrisiaweg’’, verklaarde Douma in april in deze krant.

De fracties ODS en OP in Stede Broec vrezen dat het verkeer op de Drechterlandseweg vanwege de rotondes eerder de afslag Raadhuislaan zal nemen richting de nieuwe Westfrisiaweg. Dit betekent dat het noord-zuidverkeer in Stede Broec zal toenemen.

Hierdoor zal volgens ODS en OP ’het voordeel van de N307 (de nieuwe Westfrisiaweg, red.) voor Stede Broec teniet worden gedaan’. De fracties stellen dat ’het steeds maar toenemende noord-zuidverkeer het belangrijkste verkeersprobleem van Stede Broec is, dat alleen op te lossen is met een nieuw noord-zuidverbinding’.

Intussen heeft Enkhuizer Wim Hoogervorst als SP-statenlid zijn zorgen over de mogelijke komst van rotondes rechtstreeks geuit bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Hij stelt dat vrachtverkeer uit Andijk en Wervershoof gebruik zal blijven maken van de Drechterlandseweg.

Rotondes zorgen volgens hem voor vertraging en door het remmen en optrekken voor geluidsoverlast voor omwonenden. Dit speelt volgens Hoogervorst nu al in toenemende mate in Broekerhaven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen