Premium

Spits kerktoren Hippolytushoef kan tijdens restauratie blijven staan waarmee tijd en geld wordt bespaard

Hippolytushoef

Een meevaller voor de rooms-katholieke kerk aan de Hoofdstraat in Hippolytushoef. Er wordt geld bespaard op de renovatie nu de toren ter plaatse is te repareren en er vrijdag geen kraan aan te pas hoeft te komen om de spits te verwijderen.

De kerk is eind april in de steigers gezet en aannemer Bouwbedrijf Hollands Kroon schatte in dat het werk zo’n acht weken in beslag zou nemen. Theo Glim, beheerder van de Heilige Hippolytuskerk en het kerkhof, hoopt nu dat de restauratie van het godshuis niet alleen goedkoper is, maar ook korter zal duren.

Drie van de vier houten staanders waar het torentje op rust zijn behoorlijk verrot. ,,Ik denk dat die constructie in 150 jaar nooit is aangepakt’’, aldus Glim. ,,Voor zover ik me kan herinneren, heeft de kerktoren altijd schuin gestaan. Dat kan met de staanders te maken hebben, maar ook met de manier waarop de kerk is vormgegeven.’’

Glim kreeg dinsdag te horen dat de kraan voor vrijdag was gereserveerd en ging onmiddellijk ondernemers in de Hoofdstraat af om hen te waarschuwen. Tenslotte zou de winkelstraat van Hippolytushoef tussen zeven uur ’s ochtends en een uur ’s middags afgesloten zijn.

,,Later die middag is Bouwbedrijf Hollands Kroon met een deskundige naar boven gegaan. Toen kwamen ze tot de conclusie dat het werk ter plaatse is uit te voeren.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.