Haarlemmermeer betaalt niet mee aan watertappunten op schoolpleinen

Watertappunt in Hilversum.
© Archief
Hoofddorp

Als het niet teveel kost worden op plekken waar jongeren elkaar ontmoeten watertappunten aangebracht.

Vorig jaar is dat al gedaan bij de sport- en speelplaats in het wandelpark in Zwanenburg. Per gelegenheid wordt gekeken naar de wenselijkheid en de kosten. Dat meldt de gemeente Haarlemmermeer.

D66-raadslid Gerdien Knikker wil het liefst op alle schoolpleinen een openbare waterkraan. ,,Schoolpleinen worden immers ook na schooltijd veel gebruikt door kinderen uit de buurt voor een potje voetbal of een spelletje’’, stelt zij.

Bovendien is water drinken gezonder dan allerlei energiedrankjes. Het helpt in de strijd tegen overgewicht bij jongeren.

Dat laatste is de gemeente wel met het raadslid eens, maar B en W van Haarlemmermeer zien dat niet als taak voor de gemeente. Het is een verantwoordelijkheid van de school om een tappunt te realiseren.

Knikker wijst er op dat staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid twee miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor scholen om watertappunten aan te leggen.

Basisscholen kunnen tot 75 procent van de kosten vergoed krijgen uit dat budget. Het leek het raadslid een mooi gebaar van de gemeente om het laatste kwart dan bij te leggen.

De gemeente gaat de schoolbesturen wel wijzen op de landelijke subsidieregeling om tappunten onder de aandacht te brengen. Haarlemmermeer telt zestig basisscholen ,,Daarbij zullen scholen in de aandachtswijken voor Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) hier apart bericht over ontvangen. Dit betreft de scholen in Overbos (Hoofddorp), Zwanenburg en Halfweg.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen