Premium

Annemieke, tien jaar massage als therapie

Annemieke, tien jaar massage als therapie
Annemieke met klankschaal in Massagepraktijk Purmerend.
© Foto Ella Tilgenkamp
Purmerend

Annemieke Postma (50) is tien jaar werkzaam als therapeutisch masseuse. Mensen komen van heinde en ver naar haar Massagepraktijk Purmerend. Niet alleen voor een massage, maar vooral voor een luisterend oor. „Ik geef therapie in de vorm van massage.”

„Het menselijk lichaam en anatomie hebben mij altijd geïnteresseerd. Als ik plaatjes zag, vond ik het al boeiend”, begint Annemieke Postma. Ze werkte in de brocante en begon tien jaar terug in de Weidevenne. „Toen ik de leeftijd van veertig bereikte, dacht ik: ik ga iets voor mijzelf doen. Als veertig een leeftijd is waarop er deuren open gaan, bij mij leek het wel alsof alle ’deuren’ tegelijk open gingen. Toen ik besloten had om iets in de massagebranche te stappen ben ik ook meteen allerlei studies gaan volgen. Eigenlijk alles wat ik nodig had voor mijn praktijk.”

De toon maakt de muziek, weet de Purmerendse. Ze zorgt ervoor dat de mensen die bij haar komen zich volledig kunnen ontspannen. „Het bed is verwarmd, mensen worden lekker omwikkeld in een deken voor een geborgen gevoel. Een steuntje onder de voeten, warme pantoffels - warme voeten zijn namelijk het belangrijkste -, allemaal details.”

Intuïtie

Massagepraktijken komen en gaan. Toch houdt Postma het al tien jaar vol. Hoe ze het doet? „Mensen praten”, zegt ze met een zelfverzekerde lach. „Natuurlijk moet je in het begin wel laten zien dat je er bent, maar uiteindelijk draait alles om gevoel. Ik heb in de afgelopen tien jaar de intuïtie ontwikkeld om aan te voelen wat de klant op dat moment precies nodig heeft. Toen ik begon, kwam iedereen. Al snel werd duidelijk dat mensen hier niet moesten zijn voor wellnessmassages. Ik ben hier vooral ’om mensen te helpen’ en krijg nu ook cliënten met stress, burn-outklachten, hoofdpijn, verschillende lichamelijke klachten of vrouwen die zwanger zijn. Mensen komen hier voor totale ontspanning.”

„Wat het belangrijkste is - zo heb ik de afgelopen jaren ontdekt - is bewustwording. Pas als mensen zich bewust worden, verandert er iets. Mensen worden tegenwoordig opgeslokt door de maatschappij, worden meegesleurd in de snelheid van het dagelijks leven. Ze moeten eerst rustig worden in hun hoofd voor het lichaam kan herstellen. Punt is alleen dat zij naar mij toe komen met lichaamspijn en denken dat een massage het wel even verhelpt. Zo werkt het niet. Daarom ben ik begonnen met therapeutische massage, inclusief bewustwording. Het gaat om het algehele gevoel. Ik ben een heel open mens, oordeel niet en benader mensen op een vriendelijke manier. Je kent mij niet, maar je kunt toch je ei kwijt.”

Mond-tot-mondreclame blijft volgens Postma de beste reclame. Daarnaast is nog iets anders belangrijk. „Mensen willen meer dan ’even liggen en worden gekneed’. Massage is ook niet het goede woord. Ik geef therapie in de vorm van massage.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen