Purmerender Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA

Purmerender Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA
Pieter Heerma (links) met Sybrand Buma (rechts).
© ANP
Purmerend

Pieter Heerma uit Purmerend volgt Sybrand Buma op als fractievoorzitter van het CDA.

Pieter Heerma volgt Sybrand Buma op als fractievoorzitter van het CDA. Dat heeft de fractie in haar wekelijkse vergadering besloten. Buma verlaat Den Haag om burgemeester van Leeuwarden te worden. De gemeenteraad van de Friese stad droeg de CDA-voorman vorige week voor.

Lees hier meer: Purmerender Pieter Heerma wil als CDA-fractievoorzitter kracht geven aan het politieke midden [video]

De 41-jarige Heerma bedankte de fractie dinsdag voor het vertrouwen en zei zijn nieuwe functie niet "licht" op te vatten. "Ik sta hier niet met een gevoel van ambitie, maar een gevoel van plichtsbesef." De partij kiest later een nieuwe partijleider. Heerma wil dat niet worden.

"Iemand moet het schip leiden richting de volgende verkiezingen", vervolgde Heerma. "Dat is mijn ambitie. Ik heb niet de ambitie om partijleider te worden." In de discussie over de nieuwe partijleider en lijsttrekker bij de volgende verkiezingen worden de namen van ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) het meeste genoemd.

Heerma was tijdens de lange onderhandelingen over de vorming van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de secondant van Buma. Dat is een voordeel, zegt Heerma, in een "gepolariseerd politiek landschap en met een hele smalle meerderheid".

"Vanzelfsprekend is het daarbij een groot voordeel als je alle ins en outs van een coalitiebespreking kent, je alle afspraken goed kent en de mensen die daar aan tafel hebben gezeten. Dat is een voordeel dat ik als fractievoorzitter heb."

Na een procedure is Heerma als enige voorgedragen, zei Pieter Omtzigt die het gebeuren leidde. Andere kanshebbers die werden genoemd waren onder anderen Madeleine van Toorenburg en Harry van der Molen.

De nieuwe fractievoorzitter is een zoon van oud-CDA-leider Enneüs Heerma, die fractievoorzitter was van augustus 1994 tot en maart 1997. "Ik kan niet ontkennen dat het een cirkel-rondgevoel ook bij mij oplevert.'' Dat het destijds voor de vader niet altijd een succes was ,,houdt me ook met beide benen op de grond".

Pieter Heerma verblijft bijna zijn hele werkzame leven op of rond het Binnenhof. Hij was van 2002 tot 2011 voorlichter de CDA-fractie. Daarna volgde een kort intermezzo als manager bij een zorgverzekeraar waarna hij in 2012 terugkeerde als Kamerlid. Hij was daar belast met sociale zaken en integratie. Sinds 2017 is hij de fractiesecretaris.

Heerma studeerde politicologie. Voordat enkele zware blessures roet in het eten gooiden, combineerde hij de studie jarenlang met topsport. "Mijn toenmalige trainer zal het misschien niet met me eens zijn, maar ik vind dat ik als judoka alles eruit heb gehaald wat erin zat", blikt hij terug. "Ik trainde vijftien tot twintig uur per week en zat tegen de internationale top aan. Alleen had je in mijn gewichtsklasse ook nog ene Dennis van der Geest... Hij was letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor mij en dat is geen schande”, zei hij in een interview in 2016 met Noordhollands Dagblad.

"Ik ben christelijk opgevoed en overtuigd van de christelijke waarden als basis van onze samenleving", lichtte hij in 2016 zijn keuze voor het CDA toe. "Ik beschouw mezelf als een agnost en ben dan ook geen lid van een kerk. En toch: als het CDA nog niet bestond, zou ik de partij vandaag nog oprichten. Omdat het CDA, net als ik, overtuigd is van de kracht van de samenleving. Van mensen. Ik zie het als een opdracht om met het CDA het politieke midden weer krachtig te maken."

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons