Premium

Heemschut vreest sloop unieke ’Trulli-woning’ in Huizen

Heemschut vreest sloop unieke ’Trulli-woning’ in Huizen
© Foto’s: Bond Heemschut
Huizen

Heemschut heeft bij de gemeente Huizen bescherming aangevraagd van een ’unieke’ woning op de hoek van de Boslaan en de Sijsjesberglaan, ontworpen door de Hilversumse architect Gé van der Pol (1928-2016).

Van der Pol heeft meer bijzondere villa's en landhuizen ontworpen, maar deze is volgens de erfgoedvereniging uitzonderlijk vanwege zijn vorm: drie aan elkaar geschakelde ronde bouwdelen met in het woongedeelte een zwevende verdiepingsvloer.

Heemschut vreest sloop unieke ’Trulli-woning’ in Huizen

Het ontwerp is geïnspireerd op de ’Trulli’ in werelderfgoeddorp Alberobello in de Italiaanse provincie Puglia. Van der Pol ontwierp het vrijstaande woonhuis in de villawijk Sijsjesberg in 1966 na een bezoek aan dit toen nog onbekende deel van Italië, meldt Heemschut. Boslaan 7 staat sinds nu te koop voor 899.000 euro.

Wouter Hamdorff

Van der Pol kreeg zijn bouwkundige opleiding van 1947 tot 1956 in Amsterdam. In de laatste jaren van die periode was hij werkzaam bij enkele Gooise architecten van wie Laarder Wouter Hamdorff de bekendste is. Van 1957 tot 1964 werkte hij met de architecten Hein van Meer, Dick Sterenberg en Jan Verhoeven samen. Daarna ging hij in Hilversum verder als zelfstandig architect.

Zijn ontwerpen kenmerken zich volgens Heemschut ’door verfijning en doordachtheid, onder meer in structuralistische en functionalistische stijl’. Van der Pol ontwierp in Huizen verder nog een buurtcentrum en de (in 2012 gesloopte) Theo Thijssenschool.

Botters

Naast zijn werk als architect heeft hij nevenfuncties bekleed als vicevoorzitter van de Stichting Architectenresearch Onderwijsgebouwen en lid van monumenten- en welstandscommissies. Ook zette hij zich in voor het behoud van historische stoommachines en botters, en schreef hij twee boeken over monumenten. In 1993 organiseerde het Singer Museum een tentoonstelling over zijn werk.

Pianist

Van der Pol was overigens ook een niet onverdienstelijk pianist. Hij won in 1965 het Loosdrecht Jazzconcours en in 1977 het Nationaal Blues Concours.

Heemschut in actie gekomen na een tip, vertelt beleidsmedewerker Christian Pfeiffer. ,,De villa staat op Funda te koop. Wat ons triggerde was, dat de locatie ook als bouwgrond wordt aangeprezen. Dat impliceert sloop. Dat kan omdat de villa niet beschermd is.” In de verkoopbrochure staat: ’De locatie is ook zeer geschikt voor de bouw van het huis van uw dromen’.

Omdat de uit 1968 daterende woning ’te mooi is om te slopen’ heeft de erfgoedvereniging Huizen nu gevraagd om hem op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen