Premium

Iliass K. stuurde aanslag bij Telegraaf aan: criminelen kregen opdrachten uit de gevangenis

Iliass K. stuurde aanslag bij Telegraaf aan: criminelen kregen opdrachten uit de gevangenis
Een bestelauto is bij de aanslag met flinke snelheid door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf gereden en in brand gestoken.
© Archieffoto ANP
Amsterdam

Een van drie liquidaties verdachte crimineel heeft volgens justitie een groep aangestuurd die verantwoordelijk was voor de aanslag op De Telegraaf vorig jaar.

Deze Iliass K. (31) deed dat vanuit de gevangenis met naar binnen gesmokkelde telefoons. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken uit het onderzoeksdossier ’26Wheeling’ naar een klusbedrijf voor de georganiseerde misdaad.

Negen verdachten werden begin april opgepakt. Drie van hen zouden achter de aanslag op het pand van de Telegraaf Media Groep zitten.

Lees ook: Twee verdachten aanslag Telegraaf opnieuw vast

Iliass K., blijkt uit de onderzoeksdocumenten, communiceerde met twee mannen die door politie en OM als leiders van het ’uitzendbureau’ van de onderwereld worden gezien. K. op zijn beurt wordt in het dossier omschreven als een contact van het voortvluchtige Mocro-maffia kopstuk Ridouan Taghi.

De Amsterdammer K. (31) zit al geruime tijd vast. Hij wordt onder meer verdacht van de ’vergismoord’ op de onschuldige Stefan Eggermont in Amsterdam in 2014. Taghi werd eerder al door het OM naar voren geschoven als mogelijke opdrachtgever voor de aanslag.

K. kon via mobiele telefoons die over de muren of hekken van in ieder geval één gevangenis waren gegooid, communiceren met twee mannen. „Zowel Bilal el H. als Nabil D. maakte dat contact tussen hen mogelijk via het over de gevangenismuur gooien van mobiele telefoons”, zo staat in de stukken.

Het is politie en justitie al langer een doorn in het oog dat bij vrijwel iedere controle in de gevangenissen mobiele telefoons opduiken. Criminelen kunnen zo hun zaken voortzetten vanuit de cel of getuigen onder druk zetten. De Amsterdamse recherche waarschuwde hier vorig jaar al voor.

De groepering die begin april werd opgepakt bestaat uit negen verdachten. Die stalen volgens het OM voertuigen, verborgen ze in garageboxen en zouden ze klaar hebben gemaakt voor het plegen van misdrijven. Een van deze misdrijven was volgens het OM de aanslag op het pand van TMG De Telegraaf.

Overleg

Nabil D. en Iliass K. voerden op 1 juli 2018 een gesprek over een auto die volgens de politie bij de groepering in gebruik was en in beslag was genomen in het onderzoek naar de aanslag op De Telegraaf.

„Onze waggie is in beslag genomen”, zegt Nabil D. dan. „Auto gehuurd en hij is in beslag genomen door skotoe.” ’Waggie’ is straattaal voor auto en ’skotoe’ betekent politie. De twee hebben het over iets op de televisie. De recherche concludeert dat de twee daarmee beelden van de aanslag bedoelden. ’Fucked up’, zegt Iliass K. in het gesprek.

Of deze conversatie de politie op het spoor zette van de aanslagplegers, is niet bekend. Politie en OM willen niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek. De politie concludeert in het onderzoek wel dat de twee het over niets anders gehad kunnen hebben dan over de aanslag op het TMG-pand.

Voertuigen uit het onderzoek ’26Wheeling’ werden volgens politie en OM niet alleen bij de aanslag gebruikt. Het misdaadbureau zette ze ook in voor de beschieting van een bedrijfspand in Amsterdam in 2018 en de liquidatie van de 17-jarige Mohamed Bouchikhi in een buurthuis in Amsterdam in januari 2018.

Ennetcom

Bilal el H. en Nabil D. werden in juli en augustus in twee verschillende auto’s gezien in Nijmegen, bij de woning van Danny M., de oud-eigenaar van het bedrijf Ennetcom dat pgp-telefoons leverde waarmee hoofdzakelijk criminelen communiceren.

Op zijn hoofd was een prijs gezet door de onderwereld toen justitie een server met Ennetcom-berichten in beslag nam. Miljoenen onderwereldberichten vielen in handen van politie en OM.

In de buurt van de woning van M. reed volgens de politie naast de wagens van El H. en D. ook een BMW. Bij een controle van deze wagen een paar dagen later in Den Haag ontdekte de politie handschoenen en een automatisch Scorpion-machinegeweer. Twee inzittenden hoorden bij de motorbende Caloh Wagoh.

Justitie ziet de motorclub als klusjesbedrijf van de onderwereld en van Ridouan Taghi. Leden van Caloh Wagoh werden eerder gepakt voor meerdere liquidaties en de aanslag op het gebouw van Panorama vorig jaar. Politie en OM gaan ervan uit dat Danny M. vermoord zou worden en dat El H. en D. een verkenning uitvoerden bij zijn woning. Het pand werd daarom in september 2018 gesloten.

Van de dertien verdachten die begin april werden opgepakt in de onderzoeken naar de aanslag op De Telegraaf en naar het ’uitzendbureau van de onderwereld’ dat misdrijven faciliteerde, zitten er nog negen vast. Drie van hen zijn verdachte in beide onderzoeken. Veel van de verdachten uit de ’faciliteerdersgroep’ kennen elkaar al langer. Zo is Adil el G. een neefje van Bilal el H.

Het onderzoek begon al in april 2018. D. en el H. horen tot de groep die achter de aanslag zou zitten, bevestigt de advocaat van D. In juli is een eerste zitting.

Reactie advocaten

De advocaat van Iliass K., Guy Weski, laat in een reactie weten dat ’voor enige rol als opdrachtgever geen enkele aanwijzing te vinden is in het dossier Wheeling’.

„Los van een tweetal vage tapgesprekken komt mijn cliënt dan ook niet verder voor. Wellicht deelt het OM mijn mening, ook nu expliciet in het dossier wordt vermeld dat van strafrechtelijke betrokkenheid van de zijde van cliënt niets is gebleken. Cliënt is dan ook nimmer gehoord, laat staan aangehouden als vermeend opdrachtgever en ik ga er dan ook van uit dat deze tendentieuze hypothese als een nachtkaars weer uitdooft.”

Raadsman van Nabil D., Justin Luiten, wil geen commentaar geven.

De advocaat van een van de verdachten die op vrije voeten zijn, Adil el G., is Vito Shukrula. Hij laat weten niet verbaasd te zijn over zijn vrijlating, hoewel El G. nog steeds verdachte is. „Mijn cliënt ontkent ten stelligste enige betrokkenheid bij liquidaties of de aanslagen op Panorama of De Telegraaf.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen