Bestuurders in West-Friesland: ’Meer aandacht voor drank- en drugsproblemen onder jongeren’

Sophie Kuitems
Hoorn

Bestuurders in West-Friesland maken zich zorgen over het alcohol- en drugsgebruik door jongeren in de regio. ,,Aandacht voor dit onderwerp blijft belangrijk’’, zegt burgemeester GertJan Nijpels, voorzitter van de stuurgroep Westfriesland.

Hij reageert op de deze week gepresenteerde GGD-cijfers. Daaruit blijkt dat begin dit jaar zestig jongeren tussen de 12 en 23 jaar in ziekenhuizen in Hoorn, Den Helder en Alkmaar zijn beland als gevolg van comazuipen en/of drugsvergiftiging.

In West-Friesland ging het in het eerste kwartaal om veertien ritten. Dat is een stijging van vier ritten ten opzichte van het jaar ervoor.

Via het project In Control of Alcohol en Drugs moet er meer aandacht voor het probleem komen, volgens Nijpels. ,,We gebruiken deze cijfers om de aanpak te verbeteren. Het blijft echt nodig om alcoholverstrekkers, ouders en de jongeren zelf te wijzen op de regels, gevaren of wat zij zelf kunnen doen om een gezonde leefstijl te hanteren.”

Lichtpunt

Een lichtpunt in de resultaten is volgens Nijpels dat de leeftijd van de jongeren die worden opgenomen, hoger zijn dan voorgaande jaren.

,,Maar we zijn er nog niet. We weten steeds meer over de link tussen oudertolerantie (vinden ouders het goed dat hun kinderen onder de 18 jaar alcohol drinken) en het eerste glas dat jongeren drinken, want dat heeft een duidelijke invloed op elkaar. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust. We weten ook dat minderjarigen het vaakst alcohol drinken bij vrienden of thuis. Daar zetten we dus de komende jaren op in.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen