Premium

Heilig Vuur: Oratoriumkoor Kennemerland laat Rossini’s mis lekker swingen

Heilig Vuur: Oratoriumkoor Kennemerland laat Rossini’s mis lekker swingen
Annelies Smit dirigeert Oratoriumkoor Kennemerland.
© Paul Lips

Dirigent Annelies Smit prikkelt de leden van Oratoriumkoor Kennemerland. „Ik wil jullie uit de tent lokken om muziék te maken. Straks sta je voor een publiek. Dan mag jouw boek enkel nog maar een ruggensteuntje zijn.”

Schoorvoetend gehoorzamen de zangeressen en zangers. Gezeten aan de vleugel zet pianiste Nobuko Takahashi het ’Kyrie Eleison’ in, onderdeel van ’Petite Messe Solennelle’ van de Italiaanse componist Gioachino Rossini (1792-1868). Swingt als een tierelier.

„Ja, Rossini swingt zo nu en dan behoorlijk”, legt Annelies Smit uit. „Veel mensen kennen hem vooral van zijn opera’s, zoals ’De Barbier van Sevilla’. Wat wij zaterdagavond uitvoeren in de Doopsgezinde Kerk is een werk dat hij schreef op latere leeftijd.”

„Hij had toen jarenlang niets gecomponeerd”, vult koorlid Wera de Lange aan. „Het is een kleine mis in een feestelijke sfeer. Rossini vroeg zichzelf af of hij nu ’sacrale’ muziek of vervloekte muziek had geschreven.”

Zo’n zeventig leden telt het Oratoriumkoor Kennemerland. Elke dinsdagavond is er repetitie in het gebouw van Zang en Vriendschap aan de Jansstraat. Zo’n repetitie is een bijzonder gebeuren, met name door de geestige wijze waarop Annelies Smit laat merken hoe ze een en ander gezongen wil hebben. ’Petite Messe Solennelle’ is een afwisselend werk, met zowel dromerige passages als uptempo fragmenten. De uitvoering zaterdagavond zal worden begeleid door harmonium en piano. Solisten zijn vier studenten aan het conservatorium: Yannah Bruins (sopraan), Wies de Greef (alt), Felipe Gallegos (tenor) en Einar Gudmundsson (bas).

Hoewel de Doopsgezinde Kerk bekend staat om de mooie, intieme setting, hoopt Annelies Smit dat de Groenmarktkerk eveneens als concertzaal behouden kan blijven. „Er is in de stad echt behoefte aan zo’n kleinschalig podium. Hopelijk maakt Haarlem zich daar hard voor.”

En voort gaat het weer met de repetitie. De dirigent heft de armen. „Zing deze strofe maar eens alsof je een kwast dikke verf uitsmeert. Je mag hier echt een afschuwelijk smerige glissando maken.”

’Petite Messe Solennelle’ door Oratoriumkoor Kennemerland. Za 25 mei, 20.15 u. Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem