Premium

Fractie Leo: ’Laat raadsleden en college tekort zwembad Castricum betalen’

Fractie Leo: ’Laat raadsleden en college tekort zwembad Castricum betalen’
Leo van Schoonhoven bij de aanleg van en regenwatertuin in 2016, toen nog wethouder.
© Archieffoto Kees Blokker
Castricum

Het Castricumse raadslid Leo van Schoonhoven, van de gelijknamige eenmansfractie, vindt dat raadsleden, wethouders en de burgemeester persoonlijk een offer moeten brengen om een nieuw zwembad en sportcomplex in de gemeente mogelijk te maken.

Van Schoonhoven komt deze dinsdagavond in de gemeenteraad met een amendement waarin hij voorstelt dat alle raadsleden de komende drie jaar afzien van hun maandelijkse vergoeding. De post ’kosten raadsleden’ is zo’n 25.000 euro per maand en 300.000 euro per jaar.

Daarnaast wil hij dat de drie wethouders hun salarisverhoging inleveren. Daarbij gaat het om een verhoging van een aantal jaar geleden van ongeveer 15.000 euro per persoon.

,,De burgemeester kan een vrijwillige bijdrage doen’’, aldus Van Schoonhoven. Die bijdrage zou dan in verhouding moeten zijn met de bijdrage van de wethouders.

Daarmee kan het financiële gat gedicht worden tussen een ’normaal zwembad’ en een uitgebreid ’sport- en bewegingscomplex’, zoals de Fractie Leo voor zich ziet.

Zo wordt voorkomen dat op andere voorzieningen moet worden bezuinigd. Dat vindt Van Schoonhoven niet alleen onwenselijk, het zoeken naar bezuinigingsposten kost ook veel tijd. Terwijl er na acht jaar eindelijk een zwembad moet komen, aldus het raadslid.

Zoals eerder gemeld willen de coalitiepartijen De Vrije Lijst, VVD en CDA uitstel van een nieuw zwembad en de oude Witte Brug opknappen en tot 2035 openhouden. De fractie CKenG is daar tegen, Fractie Leo dus ook. CKenG denkt onder meer aan bezuinigingen op de bibliotheek.

Dinsdagavond om half acht begint het debat. Tot een afronding komt het vrijwel zeker niet. Het debat zal later worden voortgezet.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen