Premium

Afval kan ook mooi zijn, laten eindexamenleerlingen zien van het Trinitas College, locatie Han Fortmann, in een expositie

1/4

In het Trinitas College, locatie Han Fortmann, in Heerhugowaard, is vanaf vandaag een eindexamenexpositie te bezichtigen met artistiek werk van havo- en vwo-leerlingen.

De krant kreeg alvast een ’sneak-preview’ in het vwo-gedeelte.

Benthe Bornebroek vertelt over haar creatie, een interpretatie van ’Het meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer. Het is gemaakt van zwerfafval. „Ik wil er een statement mee maken. De schoonheid van het schilderij, tegenover afval dat als lelijk wordt beschouwd. Ik wil duidelijk maken dat afval ook mooi kan zijn.”

Icoon

Ze heeft bewust voor dit schilderij gekozen, omdat het een icoon is. „Als ik een onbekend werk uit de Renaissance had genomen, was de boodschap minder duidelijk geweest.”

Het examenthema was dit jaar ’kopiëren en overtreffen’. Of, in drie woorden: imiteren, variëren en verbeteren. Tekenleraar Klaas Bosker geeft een rondleiding en vertelt over het vak en de resultaten. Hij praat over de Lavabo van Duchamps, het post-modernisme waarin we nu leven en Manifesto, een film met Cate Blanchett uit 2017.

Vlechtwerk

Hij laat een vlechtwerk van plastic zien, een tweezijdig wandtapijt. Het is gemaakt door Jasmijn Konrad en doet denken aan het parelmeisje, maar dan in een abstracte vorm. „Wat opvalt is dat er dit jaar veel frontale composities zijn”, zegt Bosker. „Recht van voren. Het werk van Jasmijn wijkt daar van af.”

Mirte Braan laat de misantroop en de illusionist zien, die samenvallen in een 3D-tekening. Door het 3D-brilletje is beurtelings een jonge vrouw en een skelet te zien. Luguber. Dat geldt ook enigszins voor het schuifmasker van Sabine Ewijk. Je kan in deze samenleving niet voor je geaardheid uitkomen, is haar stelling. ’Het modernisme heeft gefaald’.

Meer nieuws uit Alkmaar