Premium

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]
Nibbixwoud

Het aantal uren dat Harry op den Kelder en Koos Wenker hebben besteed aan het sorteren van privéfilmpjes over hun dorp, is niet precies te tellen. Vast staat dat zij met een groepje liefhebbers er in zijn geslaagd om hun eigen versie van een reis door de tijd te maken: een samenvattende dorpsfilm over hun Nibbixwoud.

Het begon met een dorpsfilm uit 1952, die via-via bij Harry terecht kwam. Samen met Koos keek hij naar de stomme zwart-wit beelden van het dorp van hun (groot)ouders. Uit de tijd toen erin heel ’Nibbik’ nog slechts vier personenauto’s rondreden en twee dorpsgenoten reeds een Solex konden aantrappen.

,,En we wisten dat er nog veel meer films zijn gemaakt”, aldus Koos. Zo ontstond het idee om een oproep te den aan de dorpsgenoten: heb je nog oude filmbeelden, laat ze dan zien. Dat bleek bepaald geen loze oproep. Heel wat mensen hadden nog super-8 filmpjes liggen, terwijl er in de jaren zeventig en tachtig veel werd vastgelegd op de video of dvd.

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]
Cees Ursem (l) en Koos Wenker achter de pc met een filmpje: ,,We wilden alleen de goede stukken film of video gebruiken.”
© Foto Martin Menger/Holland Media Combinatie

Namen

Ze lieten de oude dorpsfilm van 1952 eerst zien aan ietwat oudere dorpsgenoten, zoals Truus Moeskops, Annie Neefjes-Stuyt, Theo op den Kelder en Cees Ursem. Het werd een feest der herkenning.

Maar het doel was zoveel mogelijk namen van de mensen die in beeld kwamen, te verzamelen. ,,Het was zo gezellig dat dit erbij in schoot”, lacht Ursem.

Cees raakte nog meer betrokken, omdat de samenstellers van al die fragmenten een ’stem’ nodig hadden voor het commentaar. En laat Cees Ursem nou precies die stem hebben… Vanaf dat moment zijn er heel wat vrije uurtjes gaan zitten in het bekijken, beoordelen en redigeren van allerlei beelden.

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]

Fanfare

Die beelden gaan over de vroegere wielerrondes, het optreden van de fanfare, de winkels, de tuinders, plonzen in het Molenbad, de intocht van de sint of het uitgaan van de kerk. En natuurlijk is er in het dorp van SEW veel terug te vinden op het gebied van de voetbal en de handbal.

Het was de fanfare Sint Gregorius die in 1952 het Nederlands film Instituut de opdracht gaf om met de professionele filmcamera het ’agrarische karakter’ van Nibbixwoud vast te leggen. Vermoedelijk kon dan met de vertoning weer wat geld worden verdiend.

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]
Belden uit vervlogen tijden, onder meer van de handbal, de wereldrecord-poging pannenkoekenbakken, het uitgaan van de kerk of het jongensgilde.

Harry op den Kelder kreeg de originele filmopname van Leo Weel. Het eerste wat hij deed, was die oude filmrol digitaal vastleggen. ,,Elke keer als de oorspronkelijke film werd vertoond, was het risico dat de projector vastliep. Dan was je telkens weer een stukje filmrol kwijt.”

Vanaf 2016 werd in de Reelsound Studio van Op den Kelder zorgvuldig een selectie gemaakt. ,,We wilden alleen de goede stukken film of video gebruiken”, vertelt Koos Wenker. Onderwijl kreeg Cees Ursem zowaar routine met het inspreken - en de timing daarvan. ,,We zijn nog steeds aan het schaven’’, klinkt het nuchter.

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]

Een enorme klus, maar ook eentje die de makers erg veel voldoening heeft geschonken. Het resultaat bestaat uit vijftien hoofdstukken, met een totale lengte van tien uur film.

Met daarin de zwart-wit beelden van twee generaties geleden, de nostalgie in kleur van een generatie terug en filmpjes van de jeugd van de bewoners van nu. Nibbixwoud heeft daarmee in één klap een uniek gebundeld archief van bewegende beelden.

Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]
Nibbikkers bundelen collectie in één dorpsfilm [video]

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen