Autistische cliënt van 130 kilo gaat uit protest op verpleegkundige liggen

Heiloo

,,Ik heb haar dreigend in de ogen gekeken maar ik heb niet gezegd ’Jij gaat eraan’. Ik heb haar wel in een woede-aanval in elkaar gedrukt. Ik heb als een klein verfrommeld Michelinmannetje op de grond gelegen. Het spijt me, mevrouw de edelachtbare.’’

Een bijzondere verdachte betrad dinsdag onder begeleiding van de parketpolitie de rechtbank. Verdacht van mishandeling en ’verbale bedreiging’.

Casper L. (46). Verminderd toerekeningsvatbaar, 130 kilo (’minimaal’), harde stem, autistisch maar ook welbespraakt. De woorden rolden in lange onstopbare monologen zijn mond uit.

De rechter wist hem uiteindelijk te onderbreken tijdens een lange solo over zijn gemoedstoestand. ,,U praat wel heel snel.’’ De verdachte: ,,Sorry, mevrouw de edelachtbare, ik ben bereid het nog een keer langzaam te herhalen.’’

Maar dat hoefde niet. De reconstructie maakte al snel duidelijk dat L. al ruim elf jaar op dezelfde locatie in Heiloo werd verpleegd, maar zich de laatste tijd niet meer senang voelde.

,,Ik kreeg geen respect van de verpleegkundige haar collega’s. Dat maakte mij kwaad. Op het moment dat het gebeurde knapte er iets. Toen zij op de politieknop drukte heb ik haar in een woedeaanval in elkaar gedrukt en heb ik in mijn boosheid mijn krachten onderschat. En dat spijt me ontzettend.’’

De instelling waar L. verbleef heeft daar geen boodschap meer aan. Omdat er meer incidenten met hem geweest zijn hoeft hij niet meer terug te komen.

Hij zit nu op een afdeling in Vugt, waar een relatief streng regime heerst, terwijl hij eigenlijk een rustige omgeving nodig heeft om zijn stoornissen te onderdrukken.

Er is echter amper ruimte voor zo’n zwaar geval als hij. En dat maakt het voor alle partijen moeilijk. Temeer daar de psychiater en de psycholoog van mening verschillen over het eindstation voor de onhandelbare L.

Officier van Justitie M. Kramer eiste 6 maanden cel (waarvan 6 weken voorwaardelijk), met aftrek van de tijd die hij al gezeten heeft. Dat betekent dat hij over enkele weken vrijkomt. De officier hoopt hiermee ’druk uit te oefenen op de hulpverlening’.

Uitspraak 4 juni

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen