Premium

Belangrijk besluit voor sportclubs op Beverwijks Landgoed Adrichem

Belangrijk besluit voor sportclubs op Beverwijks Landgoed Adrichem
Het nieuwe hockeyveld van BHC Overbos op sportpark Adrichem.
© Archieffoto
Beverwijk

Voor Landgoed Adrichem neemt de gemeenteraad van Beverwijk woensdagavond een belangrijke beslissing. Fase twee staat voor de deur, maar niemand is het eens met de wijziging van de gemeente in het plan.

GroenLinks komt daarom woensdagavond met een wijziging in het voorstel, op aangeven van zijn eigen wethouder Haydar Erol. Tijdens de vergadering van de raadscommissie stelde hij twee weken geleden voor om fase twee in tweeën te knippen om zo de angel uit het voorstel te halen.

Er wordt besloten om deze zomer, tijdens de stop, twee kunstgrasvelden neer te leggen voor de voetbal op sportpark Adrichem. Dat is het grasveld achter het clubhuis van DEM en het hoofdveld van Jong Hercules.

Ook wordt de jeu de boulesclub Elza Boules verplaatst naar het korfbalcomplex van HBC. Daar financiert Elza Boules zelf een overdekte hal, met een lening van de gemeente.

Over dit deel van fase twee bestaat geen discussie. Over het andere deel wel. Voor hockeyclub Overbos die al een nieuw hockeyveld heeft gekregen op sportpark Adrichem, zou ernaast nog een hockeyveld worden aangelegd.

In de wijziging heeft de gemeente dat veld gekanteld ten koste van voetbalcapaciteit, zodat het oude kleedkamergebouw van DEM kan blijven staan en er ook ruimte is voor het clubhuis van Overbos op Adrichem.

Afspraak

DEM dat zondag kampioen kan worden en daarmee promoveert naar de derde divisie, wil geen capaciteit inleveren. En de drie andere voetbalclubs op Adrichem ook niet. Dat is niet volgens de afspraak, zeggen de vier. De hockeyclub sluit zich bij de andere sportclubs aan. Ze hebben vanaf het begin samen opgetrokken.

Erol zei tegen de commissie dat er opnieuw gepraat kan worden, omdat de aanleg van het volgende hockeyveld toch pas gepland staat begin 2020. Er is dus ruimte in de tijd. De sportclubs willen dat ook graag.

En er is nog een partij die graag betrokken wil worden bij de gesprekken. Dat zijn de eigenaren van Podium 104, de horecagelegenheid tussen park Overbos en sportpark Adrichem in. In het plan voor Landgoed Adrichem ligt dit pand centraal. De eigenaren vinden dat zij in hun bedrijfsvoering worden belemmerd.

Nicofrans Tromp, mede-eigenaar, heeft in de afgelopen week een mail gestuurd naar de raad en de sportclubs om dat uit de doeken te doen. Een reden voor hem om eigenaar te worden van Podium 104 is dat hij het een goede cursuslocatie vindt voor zijn bedrijf KAM-Adviesgroep, maar dan moet er wel genoeg parkeerruimte blijven. En daarvoor is hij bevreesd met de verhuizing van het clubhuis van Overbos.

,,Nu moeten we tegen iedere stap bezwaar maken’’, legt hij uit. ,,Maar dat willen we helemaal niet. We gunnen de Beverwijkers een mooi sportcomplex en een mooi park, en daarom hebben we gezegd: Geef ons handvatten, laat ons meedenken, maar het komt er maar niet. Nu is er een vergunning verleend voor een kelder om de bewatering te regelen voor het hockeyveld. Dat is verleend voor Hoflanderweg 104. Dat zijn wij, dat mag helemaal niet. We hebben er bezwaar tegen gemaakt. Foutje, zegt de gemeente, dat gaan we corrigeren. maar ook dat gebeurt helemaal niet.’’

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen