Jaar cel en jeugd-tbs voor doodslag op Zaandammer Nick Bood (16)

Amsterdam

De 17-jarige Yasin N. is in hoger beroep veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor doodslag op de 16-jarige Zaandammer Nick Bood. Dat besliste het gerechtshof Amsterdam maandag. De rechtbank legde eerder al dezelfde straf en maatregel op, maar oordeelde dat er sprake was van voorbedachten rade en dus moord. Het hof acht alleen doodslag bewezen.

Twaalf maanden is de maximaal wettelijk toegestane jeugddetentie.

Op 29 april 2017 werd Bood in Zaandam neergestoken. Hij werd in zijn hart geraakt. Het slachtoffer had enkele weken eerder de door de verdachte gekochte en betaalde drugs niet geleverd. Verdachte N. was boos en liet in de weken daarna aan vrienden weten dat hij Bood zou ’terugpakken’, ’steken’, ’slaan’ en soms ’doodmaken’.

Lees ook: Vader doodgestoken Nick Bood na uitspraak: Jeugd-tbs voor 17-jarige dader belangrijk

Het hof vindt dat er onvoldoende bewijs is voor moord. Dat de verdachte tegen zijn vrienden sprak over ’doodmaken’, merkt het hof, mede gelet op zijn gedragsstoornis, aan als grootspraak. Doodslag wordt wel bewezen geacht.

Langdurige behandeling

Jeugd-tbs is opgelegd, omdat gebleken is dat N. een gedragsstoornis heeft die langdurige behandeling vereist.

Het hof heeft begroot dat er voor de stiefbroer en moeder van het slachtoffer voor beiden 15.000 euro shockschade is ontstaan. De stiefbroer zag dat Bood werd gestoken, dat hij op de grond lag en dat hulpverleners probeerden zijn leven te redden. Ook de moeder van de 16-jarige zag hoe hulpverleners bezig waren met de behandeling.

Lees ook: Vader neergestoken Nick Bood: ’We leven in een waas’ [video]

en:

Eis tegen Yasin N. in beroep moord op Nick Bood in Zaandam gelijk

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen