Piet Hoogland uit Grootebroek, zestig jaar getrouwd met zijn Riet, is nog altijd ambassadeur van de trein

Riet en Piet Hoogland kijken terug op een geslaagd huwelijksfeest.
© Foto Theo Groot
Grootebroek

Piet Hoogland (81) is al 24 jaar weg bij de NS, maar nog steeds is hij een ambassadeur van het reizen per trein.

Samen met zijn echtgenote Riet (80) heeft Hoogland er al menig reisje per spoor op zitten. Naar Polen, Spanje, Italië. „Met je eigen gezelschap heb je een hele coupé voor jezelf. Prachtig toch.”

Zestig jaar geleden trouwden Piet en Riet. Ze waren elkaar al dikwijls tegengekomen, fietsend door de Streek. De twee kenden elkaar van vriendengroepen. Het raakte pas echt officieel ’aan’ toen vader Bibo besloot dat zijn dochter met haar scharrel beter binnen kon komen. Na drie jaar waren ze verloofd en in 1959 trouwden ze.

Vast geld

Piet was na de ambachtsschool timmerman en later metselaar, tot het minder ging in de bouw en hij bij de NS in de onderhoudsploeg kon gaan werken. „Vast geld, dat was toen wel wat”, zegt hij daarover. Ondertussen konden ze een kavel kopen aan de Acacialaan in Grootebroek. Met een collega bouwde Piet daarop hun huis en iets verderop een woning voor hem.

Het stel kreeg vijf kinderen, twee dochters en drie zoons, die allemaal op fietsafstand wonen. Er kwamen veertien kleinkinderen en ook nog acht achterkleinkinderen. De hele familie was zondag uiteraard op het feest, samen met vrienden, buren en bekenden.

Riet heeft na de huishoudschool bij haar ouders gewerkt in de groentezaak en thuis. Ze is een liefhebber van kaarten en met haar kaartvriendinnen is ze ook vaak een weekendje of midweekje weggeweest. Vroeger naaide ze veel kleding en zette ze zelf de trouwjurken voor haar zus en voor zichzelf in elkaar. Piet was vele jaren vrijwilliger bij De Zonnebloem en bij Nicolaas in Lutjebroek en verzorgde heel lang de decors voor toneelvereniging Euripides. Hij speelde zelf met Lou Neuvel veel eenakters. „Daarmee gingen we langs bij bejaarden- en verzorgingshuizen. Had ik een paar decorstukken gemaakt, alles heel licht van doeken en tempex en inklapbaar, het kon zo in de auto.”

Zelf hebben ze nooit een auto gehad. Niet nodig. Wel heeft hij een garage aan het huis gebouwd, maar dat is meer een werkplaats, want hij had altijd wel een klusje te doen. Het was meteen een berghok en nu ook stalling voor de elektrische fietsen, waarmee ze zich graag verplaatsen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen