Premium

Shorttrackles als beloning voor steun aan gehandicapte schaatsers

Shorttrackles als beloning voor steun aan gehandicapte schaatsers
Leerlingen van Oscar Romero aan de slag op de ijsbaan voor een cursus shorttrack onder leiding van Jan Lakeman.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Ze hebben wat af geschaatst de afgelopen maanden. Onder begeleiding van goed geschoolde trainers stonden gehandicapte schaatsers wekelijks op de ijsvloer van de Westfries. Een opmerkelijk initiatief, vond een aantal leerlingen van Tabor College Oscar Romero. Zij schonken daarom maandagmiddag tweeduizend euro aan de vertegenwoordigers van de Stichting Gehandicapten Schaatssport.

Dat gebeurde tijdens een shorttrack-clinic die de leerlingen van Oscar Romero als tegenprestatie kregen aangeboden. Een geste die op zijn plaats is, vindt Walda Schrijver, bestuurslid van de zogeheten G-schaatsers.

,,Wij zijn zo ongelooflijk blij mee met het geld. Bij ons trainen momenteel twaalf gehandicapte sporters uit Hoorn en omgeving. Sommigen schaatsen zelfstandig, anderen schaatsen met een rekje en worden één-op-één begeleid. Het plezier dat ze er aan beleven is onbetaalbaar. Als je die vrolijke gezichten ziet tijdens hun inspanning, is dat ook voor hun eigen ouders prachtig om te zien. Die genieten vaak net zo veel als hun eigen kinderen.’’

Schaatsen vergt het nodige van de motoriek. ,,We hebben trainers die verstand van schaatsen hebben, maar ook heel goed met gehandicapten om kunnen gaan’’, verduidelijkt Schrijver.

,,Dat laatste is nog belangrijker, want het vraagt veel geduld en de grootste valkuil is dat trainers kunnen denken dat mensen met een beperking snel tegen hun grenzen aan lopen. Dat is een misverstand. Ook gehandicapten laten zich graag uitdagen. G-schaatsen is geen bezigheidstherapie.’’

Rianne Blaauboer is docente lichamelijke opvoeding op het Oscar Romero en initiatiefneemster om een bedrag aan de gehandicapte schaatsers over te maken.

,,In januari doet onze school altijd mee aan de schaatstocht op de Weissensee. Dan zijn er ook altijd G-schaatsers van de ijsbanen in Alkmaar, Amsterdam en Haarlem aanwezig. Toen wij hoorden dat in Hoorn ook een dergelijk initiatief van de grond was gekomen, hebben we een deel van het sponsorgeld hiervoor beschikbaar gesteld.”

Het geld is bij elkaar geschaatst door 57 leerlingen die samen 5950 kilometer hebben afgelegd. ,,Precies de afstand tussen Hoorn en New York, dus echt wel een prestatie die er mag zijn’’, aldus Blaauboer. Maandagmiddag deden de schaatsers het nog eens dunnetjes over. Onder leiding van Jan Lakeman kregen ze op de miniatuurbaan (dertig bij zestig meter) van de Westfries shorttrackles.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen