Premium

Vogels en vleermuizen bepalen of camping Twiske toekomst heeft

Vogels en vleermuizen bepalen of camping Twiske toekomst heeft
Oostzaan

Een principebesluit over de komst van een camping in het Twiske blijft achterwege. De raad van Oostzaan besloot maandagavond dat eerst een extra natuurtoets moet worden gedaan en dat ze daarna verder praten. Opvallend detail: de gemeente betaalt de toets.

Het is de uitkomst van een hoop gesteggel de afgelopen maanden over de plannen van ondernemer Katja Kapteijns van Twiske Haven.

Zij wil bij haar botenverhuur en horeca een camping met maximaal 25 plaatsen realiseren. In haar plannen presenteert ze ecolodges (stacaravans waarvan de wielen zijn afgetimmerd) en safaritenten. Natuur- en bewonersorganisaties zijn tegen. Ze vrezen schade voor de natuur.

De politiek trok zich deze geluiden aan. Zo veranderde het CDA van standpunt: eerst voor de camping, nu tegen. GroenLinks kwam in een lastig parket te zitten. Als coalitiepartij sprak ze aan het begin van het collegeperiode met de VVD af de komst van de camping te onderzoeken.

Teun Flens van het CDA nam het GroenLinks kwalijk dat de partij onvoldoende voor de natuur opkomt. Marja van der Pol van GroenLinks stelde dat haar partij tenminste haar eerdere afspraken nakomt en niet van standpunt verandert.

GroenLinks kwam maandag met de VVD overeen om een besluit over de campingkwestie uit te stellen. Daar ging de coalitiepartner mee akkoord op voorwaarde de kosten voor de ondernemer te betalen. VVD-raadslid Bart Baaten vond het onterecht als Kapteijns extra kosten moet maken zonder te weten waar ze aan toe is.

Juridisch

Gemeenteraadslid Eelco Taams van de PvdA bleef voor de komst van de kleine camping. Hij ziet het Twiske als een voor recreatie aangelegd landschapspark. ,,Ieder park heeft natuurwaarde, ook het Vondelpark en het Twiske. Maar het eerste doel is om stedelingen naar buiten te krijgen. Een camping ondersteunt dit uitgangspunt.’’

Verder wees Taams het college op de juridische onderbouwing bij het uitvoeren van de natuurtoets. Dit om sterk te staan als het tot juridisch getouwtrek mocht komen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen