Premium

Hockeyster Hilterman hoopt met HBS te promoveren

Hockeyster Hilterman hoopt met HBS te promoveren
Demi Hilterman: ,,Het liefst zou ik met HBS op het hoogste niveau spelen.”
© Foto United Photos/Ron Pichel
Bloemendaal

Vorig jaar lukte het net niet, zondag heeft Demi Hilterman de kans om met HBS alsnog de promotieklasse te bereiken. Maar of de strafcornerspecialist er volgend jaar nog bij is, blijft de vraag.

Hilterman kan verdedigen en aanvallen, heeft een goede scoop en boven alles een uitstekende strafcorner. Vooral dat laatste is zeldzaam in het dameshockey, zelfs in de hoofdklasse heeft niet elke club een specialist in huis. Vorig jaar werd Hilterman topscorer van de overgangsklasse en kon toen op veel interesse van andere clubs rekenen. Ze koos voor een langer verblijf bij HBS en ondanks dat ze de laatste twee wedstrijden niet tot scoren kwam, lijkt ze wederom topscorer van de competitie te worden.

Een langer verblijf lijkt dan ook onwaarschijnlijk als HBS toch weer in de overgangsklasse blijft hangen, Hilterman is er uitgeleerd. Er is interesse van hoofdklasseclubs; een overstap naar buurman Bloemendaal zou bijvoorbeeld niet gek zijn.

Het liefst zou ze HBS naar de hoofdklasse toveren. Ze heeft het naar haar zin bij de club, is assistent-trainer bij Haarlem meisjes A1 en studeert. Hockeyen op hoog niveau vereist toewijding, in de hoofdklasse nog een stuk meer dan nu. De komende tijd moet ze bedenken wat het zwaarst weegt. „Ik zou bijvoorbeeld moeten stoppen bij Haarlem, de club waar ik begonnen ben. Ik vind het hartstikke leuk om daar te coachen. Aan de andere kant ben ik nu 21 jaar en dat is ook wel een leeftijd om naar de hoofdklasse te gaan.”

Een tussenstop in de promotieklasse vindt Hilterman ook geen gek idee. En dat kan wellicht met HBS. Afgelopen zondag liet Union onverwacht punten liggen, waardoor HBS zondag kampioen kan worden. De play-offs, waarin het afgelopen seizoen fout ging, kunnen dan worden overgeslagen. De teleurstelling was groot vorig jaar. Zeker toen het nieuwe jaar in de overgangsklasse stroef begon. Niet alleen moest ze wennen aan een nieuwe positie (rechtsachter in plaats van laatste vrouw), ook werd er veel van haar verwacht. Als topscorer wordt er extra op je gelet.

„Laatst nog had ik iemand die de hele wedstrijd achter me aanliep”, lacht Hilterman. „Die coach had iemand opgeofferd om constant in mijn ’aura’ te staan. Ze bleef maar achter me aanrennen, ik kon aanvallend geen bal krijgen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Het ene moment vond ik het wel grappig, maar het was ook vervelend. Het mag natuurlijk, maar ik vond het wel een beetje anti-hockey.”

De keuzes die eraan komen kan Hilterman nog even voor zich uit schuiven. Eerst komende zondag maar winnen van Leiden. „Ik heb het heel erg naar mijn zin bij deze club. De coaches geven me heel veel vertrouwen, het liefst zou ik met HBS op het hoogste niveau spelen.”

Coach Jeroen Tuininga weet net zo goed als Hilterman dat dat geen realistisch streven is. „Wij gaan niet naar de hoofdklasse natuurlijk.” Volgens Tuininga heeft Hilterman het talent om hoger te spelen, maar heeft ze nog wat stappen te zetten. „Ze kan denk ik nog wel wat meer uit haar veldspel halen. Ze mag ook wat schroom van zich afgooien en vrijer spelen. Als ze haar gevoel laat spreken is ze tot veel in staat.”

Volgens de coach heeft haar strafcorner, hoe effectief ook, de top nog niet bereikt. „Maar als je een niveautje omhoog gaat, word je vanzelf beter. Je komt tegen sterkere uitlopers en keepers, je wordt gedwongen dan scherper te pushen en je door te ontwikkelen.”

„Het liefst zien we Demi nog een jaartje blijven, ik denk dat de kans dat dat gebeurt groter is als we promoveren. Maar als ze haar hoofdklasse-ambities wil waarmaken, moet ze ook een keer die stap maken. Als ze gaat gunnen we haar dat en zullen we haar met trots volgen.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen